2019-11-07 12:52NYHETER

Nya siffror: Sverige störst på att betala för digital användning 2018

För våra bilders värdeNya siffror från CISAC visar att intäkter som som kommit kulturskapare till del via upphovsrätten ökade under förra året. Illustration av Karin Ohlsson

Intäkterna till upphovspersoner fortsätter att öka. Globalt landade de på 110 miljarder kronor för 2018. 
– Det är glädjande. Upphovsrätten är grunden till vårt levebröd, och gör att vi kan fortsätta verka som professionella kulturskapare och skapa mer bilder, musik och litteratur, säger Bildupphovsrätts ordförande Åsa Berndtsson.

Nya siffror från CISAC, Confederation of Societies of Authors and Composers, visar att intäkter som kommit kulturskapare till del via upphovsrätten ökade med 1 procent under förra året.

Sverige utmärker sig genom att vara det land där störst andel av pengarna kommer från digital användning, hela 39,8 procent jämfört med 17 procent globalt.

Föreningen Bildupphovsrätt, som finns representerade i CISAC:s styrelse, tycker att siffrorna är glädjande:
– Den stora förändringen vi ser är omställningen från analogt till digitalt, och det är viktigt att upphovsrätten hänger med här. På musiksidan använder fler och fler betaltjänster för att strömma musik, och det är dessa pengar som utgör den största andelen av ökningen. Nu måste vi på bildsidan hitta en lösning så att våra bilder kan spridas digitalt samtidigt som vi bildskapare får betalt, säger Åsa Berndtsson, ordförande för Bildupphovsrätt.

Följerättsersättningen (resale right) har fortsatt stor betydelse för bildskapares inkomst. Intäkter av följerättsersättningen har ökat och utgör nu 25,9 procent av alla insamlade medel på bildsidan globalt.

Länk till CISAC:s pressmeddelande och rapport.



Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson