2020-08-20 10:35Nyheter

Bildskapare välkomnar bred utredning om privatkopiering

Grafisk design: Studio Lina ForsgrenGrafisk design: Studio Lina Forsgren

Regeringen har idag beslutat tillsätta utredningen om privatkopieringsersättning. Detta är en mycket viktig fråga för Sveriges bildskapare som i dagens system inte fullt ut omfattas av ordningen:

– Vi välkomnar regeringens beslut om en bred utredning som undersöker i vilken omfattning privatkopiering av stillbilder sker och hur bildskaparna ska ersättas för detta. I andra EU länder är bildskaparna fullt ut med i ersättningssystemet. Vi vet också att privatkopieringen av stillbilder är omfattande även i Sverige. Det är dags för bildbetalt nu, säger Bildupphovsrätts VD Mats Lindberg.

Utredare blir Monika Sörbom, hovrätts­lagman i Svea hovrätt. Upp­draget ska redovisas senast den 21 februari 2022.

Läs regeringens pressmeddelande med länk till utredningens direktiv här.


Om bildbetalt.nu

Bildbetalt.nu är ett initiativ från Bildupphovsrätt i Sverige och dess medlemsorganisationer Svenska Tecknare, Svenska Konstnärsförbundet, Bildleverantörernas förening, Konstnärernas Riksorganisation, Svenska Fotografers Förbund och Journalistförbundet. Bildupphovsrätt i Sverige drivs utan vinstintresse. Föreningen företräder över 130 000 bildskapare i hela världen och ser till att de får betalt när deras verk används.