2022-06-02 17:00Pressmeddelande

Fortsatt tapp på begagnatmarknaden

Totalmarknaden minskade med 19,4 % i maj

Under maj månad minskade antalet totalt sålda begagnade bilar till privatpersoner med 19,4 % jämfört med samma månad föregående år.

Räknat i antalet bilar såldes det totalt 86 750 begagnade bilar till privatpersoner (fördelat på bilhandeln, privatmarknaden, och företag), vilket är 20 898 färre bilar än i maj 2021.

” I maj fortsätter tappet mot föregående år i liknande takt som i april. Prisbilden för nyare begagnade fordon är fortsatt stark på grund av dåligt utbud av nybil. Skillnaden på fossildrivna fordon och bilar med sladd fortsätter att öka. Nu närmar vi oss nästan nypris på ett par år gamla elbilar. Är det början på en bubbla vi ser?”, säger Joachim Ågren, Manager Sales & Sales Support Sweden på fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing.

Bilhandeln minskade med 17,4 % i maj

Bilhandeln sålde totalt 44 168 begagnade bilar till privatpersoner under maj månad, vilket är en minskning med 17,4 % jämfört med samma månad förra året.

Privatmarknaden minskade med 21,0 % i maj

40 415 bilar bytte ägare mellan privatpersoner i maj månad, vilket är en minskning med 21,0 % jämfört med samma månad förra året.

”Det är fortsatt svårt för Bilhandeln att avyttra sina dieselfordon. Antalet bilar som drivs av fossila bränsle minskar i bilhallarna. Det påverkar också prisbilden på eventuella inbyten negativt. Bilhandelns marknadsandel är nu på 50,91 % mot Privat till privats 46,59 %.” fortsätter Joachim Ågren.

För ytterligare information kontakta:

Joachim Ågren, Manager Sales & Sales Support/Kommunikatör, BCA Vehicle Remarketing, tfn: 070-309 30 32 eller e-post: joachim.agren@bca.com

Peter Lundberg, Business Area Manager, CarTrade2B, tfn: 073-309 37 45 eller e-post: peter.lundberg@bca.com

BCA skickar ut denna statistik kring begagnatförsäljningen av personbilar varje månad. Statistiken är grundad på information från VROOM om ägarbyten som tillhandahålls av bilregistret. Viss ändring kan ske på grund av efterregistrerade bilar.


Om BCA Vehicle Remarketing AB

BCA Vehicle Remarketing har mer än 70 års erfarenhet av auktionsmarknaden för fordon. Sedan starten 1946 och fram till idag har BCA varit ledande inom denna del av bilmarknaden. Med 50 defleet och remarketingcenter är BCA Europe den i särklass största auktionsgruppen i Europa. BCA har en årsomsättning på över 45 miljarder SEK och har ca 4 000 anställda. BCA har ett nära samarbete med bilfabrikerna, importörerna, uthyrnings-, leasing- och finansieringsbolag samt vagnparksägare, kommun och stat. BCA håller årligen över 8 000 auktioner i hela Europa och hanterar varje år över 1,7 miljoner begagnade bilar. I Sverige är BCA Vehicle Remarketing etablerade sedan 2005. Vi har tre anläggningar (Göteborg, Malmö och Södertälje) som hanterar cirka 20 000 fordon.