2016-06-09 13:02Pressmeddelande

Nu har Apoteksgruppen Mens – helt enkelt.

null

Hälften av jordens befolkning har mens under drygt 2000 dagar i sitt liv. Trots det upplever fler än fyra av tio svenskar att det känns olustigt att prata om något så naturligt som mens. Det visar en färsk undersökning genomförd av Novus, på uppdrag av Apoteksgruppen, som nu fortsätter sitt arbete med att bryta stigman kring kroppen till förmån för Svenska FN-förbundets projekt Flicka.

Inför att Apoteksgruppen får Mens på sina 174 apotek runt om i Sverige har apotekskedjan låtit undersöka svenska folkets attityder till frågan. Undersökningen visar att drygt fyra av tio tycker att det känns olustigt att prata om mens och det är andelen kvinnor (52 %) och de i åldersgruppen 18-29 år (52 %) som upplever det olustigt i högre grad (52 %). En av tio tycker att det känns genant att köpa mensskydd och en av fyra kvinnor (24 %) uppger att de känner sig obekväma med att andra vet om att de har mens.

– Mens är något naturligt och ett hälsotecken. Tyvärr blir det ofta oförtjänt förminskat till skällsord, tabu och skam vilket leder till att många tycker att det känns jobbigt att prata om mens och går runt med besvär i onödan. Jag hoppas att vi genom vår röda tampongask som vi kallar Mens helt enkelt, ska få fler att våga fråga oss om råd. Vi har stor kunskap om mens och bra produkter för att lindra eventuella besvär, säger Mikael Nordberg, apotekare och apoteksägare inom Apoteksgruppen.

Den specialframtagna tampongasken ”Mens helt enkelt” innehåller 8 stycken Svanenmärkta tamponger och säljs på Apoteksgruppens apotek för 20 kr där 10 kr går oavkortat till projektet Flicka.

– Mens är ett hett ämne som nu är mer aktuellt än någonsin, men det finns fortfarande mycket att göra när det kommer till att bryta stigmat. Vi hoppas att vi genom vårt initiativ kan bidra till att ytterligare avdramatisera mensen här hemma i Sverige samtidigt som vi är stolta över att fortsätta stötta unga flickors rättigheter i världen genom vårt samarbete med Svenska FN-förbundet till förmån för projekt Flicka, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

För unga flickors rättigheter
Svenska FN-förbundet driver sedan 2013 projektet Flicka i Afarregionen i Etiopien där huvudfokus är att stötta unga kvinnors rättigheter och verka mot barnäktenskap och könsstympning.Enligt tradition anses flickorna i regionen vara redo för äktenskap när de får sin första mens vilket innebär att många gifts bort från ca 11 års ålder. Det är också vanligt med den värsta formen av könsstympning, infibulation, vilket ofta leder till att det lätt skapas infektioner i samband med mens.

– Genom Flicka-projektet arbetar vi på bred front för att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Samarbetet med Apoteksgruppen och kampanjen ”Mens helt enkelt” hjälper utsatta flickor i Etiopien och bidrar till att fler kan fortsätta att utbilda sig och därmed få en bättre framtid, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Apoteksgruppen. Syftet med undersökningen är att se vad allmänheten har för kunskap och attityd till mens/menstruation. Målgrupperna för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1052 intervjuer genomförts under perioden 13 – 18 maj 2016.

Utdrag ur undersökningen

 • Drygt fyra av tio upplever en olustig känsla att prata med andra personer om mens/menstruation.
 • Nästan en av tio upplever att det är genant att köpa mensskydd
 • Sex av tio känner sig bekväma med att be om råd på ett apotek
 • Nästan nio av tio tror att sättet man pratar med barn/ungdomar kan påverka framtida generationers inställning kring mens/menstruation
 • Tre av fyra tycker att det är viktigt att prata med både pojkar och flickor om mens (80 % av kvinnorna och 69 % av männen)
 • Två av tre anser sig ha god kunskap om mens (90 % av kvinnorna och 44 % av männen)
 • Nio av tio tror att sättet vi pratar med barn/ungdomar om mens kan påverka framtida generationers inställning till ämnet (92 % av kvinnorna och 85 % av männen)
 • Åtta av tio kvinnor har avstått från sex på grund av mens

Topp 5 vanligaste namnen på mens

 1. Mens (77 %)
 2. Lingonveckan (14 %)
 3. PMS (8 %)
 4. Perioden (6 %)
 5. Min vecka (5 %)

Om Svenska FN-förbundets projekt Flicka
Varje dag nekas flickor skolgång, tvingas in i barnäktenskap, utsätts för könsstympning och andra former av våld och övergrepp - fruktansvärda kränkningar som pågår runt om i världen. Diskriminering av flickor och kvinnor skadar inte bara de som drabbas, det hindrar också hela samhällets utveckling och möjligheter att bekämpa fattigdom. Svenska FN-förbundet vill därför med projektet Flicka belysa och öka kunskapen om flickors utsatta situation i världen. Genom insamlingsstiftelsen FN-fonden samlar vi in pengar till utvalda FN-projekt som effektivt stärker flickors rättigheter och möjligheter.

Pengarna som samlas in genom kampanjen ”Hej! Vi har mens” går till att stoppa barnäktenskap och könsstympning i Afarregionen i Etiopien så att flickor kan få en ljusare framtid. Många av flickorna i regionen är könsstympade och det är vanligt med den värsta formen av ingreppet som kallas infibulation. Det innebär att man skär bort flickans snippa och syr igen den. Hålet som lämnas för urin och mens är ofta för litet och det skapas lätt infektioner vilket gör att mens blir ett mycket större problem än det skulle behöva vara. Genom projektet Flicka får flickor stöd med utbildningsmaterial, boende, mensskydd och hygienprodukter. Detta innebär att de bättre kan ta hand om sin egen hygien men även att de kan fortsätta i skolan. Du kan läsa mer om projektet genom att besöka www.fn.se/flicka

För mer information om initiativet, vänligen kontakta:
Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen, maria.marfalt@apoteksgruppen.se, 070 233 48 08

Pekka Johansson, pressekreterare Svenska FN-förbundet, pekka.johansson@fn.se, 073-374 62 84

För praktiska frågor om projektet, undersökningen och bildmaterial, vänligen kontakta:
Linn Petrén, Wenderfalck Kommunikation, linn@wenderfalck.com, 070 751 12 48


Om Apoteksgruppen

Apoteksgruppen ägs av Euroapotheca, som är en internationell apotekskedja med apotek i Litauen, Lettland, Estland, Polen och Sverige. Euroapotheca är en av de största apoteksaktörerna i norra Europa med mer än 3800 anställda på drygt 670 apotek. I Sverige finns 197 apotek och ett 40-tal drivs privat av egenföretagare med stöd av Servicekontoret.


Kontaktpersoner

Linda Wakeham
Kommunikationschef Kronans Apotek
Linda Wakeham
PRESSKONTAKT