2024-05-17 16:37Pressmeddelande

Rensa digitalt för klimatet – Apotekets fokusvecka gav resultat

Soma Rada, chef affärsnära utveckling ApoteketSoma Rada, chef affärsnära utveckling Apoteket

Med fokus på digital rensning under en vecka har drygt 10 procent av Apotekets digitala avfall rensats bort från mejllådor och molnlagringar. Genom ökad medvetenhet och kunskap tar IT en större del i hållbarhetsarbetet.

Under Apotekets Digital Clean up Week har alla medarbetare fått information om lagringens effekter och utmanats att rensa bland gamla mejl och filer.

– Vi behöver både synliggöra det digitala avfallet, som så många gånger glöms bort, och agera för att minska vår klimatpåverkan även i den digitala världen, säger Soma Rada, chef för affärsnära utveckling inom Apotekets tech-avdelning.

Tips för att rensa digitalt

• Sätt upp arkiveringsregler i mejlboxen

• Avsluta prenumerationer på utskick du inte är intresserad av

• Spara inte samma fil på olika platser

• Stäm av direkt med kollegor istället för att skicka mail

Data som lagras och mejlas har ett för många okänt klimatavtryck. Servrar som lagrar och skickar data förbrukar stora mängder resurser som lämnar koldioxidavtryck.

– Nu ska vi göra digital rensning till en återkommande aktivitet inom Apoteket och uppmanar fler att göra detsamma, säger Soma Rada.

306 miljarder e-post per dag
Runt om i världen skickar och tar människor emot 306 miljarder e-postmeddelanden varje dag. Den genomsnittliga e-posten väger 4 gram CO2, vilket resulterar i att 1,2 biljoner gram CO2 produceras globalt varje dag. Det är samma mängd CO2 som produceras av att köra till månen 12 000 gånger.

Det är inte bara e-postmeddelanden som har miljöpåverkan. 500 GB data lagrat på en molnserver producerar ett ton CO2. Det motsvarar förbrukningen av 500 liter diesel, eller att du laddar din smartphone 120 000 gånger.

Källa:
https://carbonliteracy.com/the-carbon-cost-of-an-email-2/   
https://8billiontrees.com/carbon-offsets-credits/carbon-ecological-footprint-calculators/carbon-footprint-of-data-centers/


Om Apoteket

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör med drygt 3 300 engagerade medarbetare som erbjuder läkemedel, hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården och företag. Med cirka 400 apotek, 600 apoteksombud, e-handel och digital rådgivning samt service till vårdgivare är Apoteket tillgängligt över hela landet. Kulturen präglas av omtanke om kunder och medarbetare för ett liv i hälsa. Varumärket är ett av Sveriges starkaste med högt anseende inom läkemedelskompetens och hållbarhet. Apoteket är statligt ägt och grundades 1971, omsättningen uppgår till cirka 23 miljarder kronor.


Kontaktpersoner

Elin Jarl
Chef extern kommunikation Apoteket
Elin Jarl

Relaterad media