2021-05-07 09:00Pressmeddelande

Oroväckande minskning av TBE-vaccinationer

Antalet personer som vaccinerar sig mot TBE har minskat rejält de senaste två åren. Hos Apoteket och Doktor24 som erbjuder vaccinationer på drygt 60 platser i landet har antalet TBE-vaccinationer minskat med cirka 40 procent sedan pandemin startade.

– TBE är en allvarlig sjukdom och det är oroande att antalet som vaccinerar sig sjunkit så pass mycket. Tyvärr verkar TBE ha hamnat lite i skuggan av coronapandemin, men fästingar tar inte semester. Vaccinet ger ett bra skydd och det är mycket viktigt att ha koll på sitt skydd och inte skjuta upp att skydda sig mot den fästingburna sjukdomen, säger Magdalena Lagerstedt, ansvarig för hälsotjänster på Apoteket.

Nu nalkas ljuvlig sommar då gräs och gröda gro, men också den del av året som fästingar trivs och frodas. När temperaturen går över fem grader vaknar fästingarna och vid sju grader vaknar deras små larver. Under pandemin har allt fler människor hittat ut i skog och mark, men det ökade friluftslivet ökar också risken för fästingburna sjukdomar. 

TBE drabbar mellan 300 och 400 personer varje år med en ökning av antalet fall de senaste 10 åren. Majoriteten TBE-fall rapporteras vanligtvis från Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren och i Västra Götalandsregionen, men för varje år rapporteras fler TBE-fall även i angränsande landsdelar.

Apoteket och Doktor24 erbjuder vaccinationer av olika slag på drygt 60 platser runt om i landet. Hittills i år är det cirka 10–20 procent färre vaccinerar sig mot TBE jämfört med samma period föregående år och jämfört med innan pandemin i april 2019 så är nedgången 40 procent. 

–  Den som drabbas av TBE riskerar inte bara att bli akut sjuk utan också att få långvariga och ibland även bestående men. Jag har träffat så många människor som smittats och bittert ångrat att de inte tog den där TBE-sprutan och vill därför uppmana alla som inte är vaccinerade att göra det, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi verksam vid Doktor24.

Fem tips inför TBE-vaccinationen:

  • Vaccinera dig i god tid - även om du inte är fullt skyddad efter första sprutan så har du ändå ett visst skydd. Har du glömt din påfyllnadsdos behöver du inte börja om från början utan kan ofta bara fortsätta med nästa spruta.
  • Glöm inte att även om du inte bor i ett riskområde för TBE så kanske du tillfälligt kommer att vistas i ett, för semester eller liknande – då är det också viktigt att vara skyddad.
  • När du kommer hem – leta efter fästingar på kroppen och även på husdjur om du har. Detta är viktigt för att minska risken för att bli smittad med borrelia. Det tar i regel bara några minuter från att en fästing bitit sig fast till dess TBE-smittan överförs. Kom ihåg att kontrollera husdjuren om de vistas ute. Även de kan ta med sig fästingar in.
  • Ha en fästingplockare hemma för enkel och säker borttagning av fästingar.
  • Om du också är aktuell för vaccination mot Covid-19 så tänk på att det bör vara minst en vecka mellan de båda vaccinationerna enligt anvisningarna från Folkhälsomyndigheten.

Kort info om TBE (Folkhälsomyndigheten, 1177 och WHO):

TBE, Tick Borne Encephalitis, är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor. De tidigare symtomen för TBE kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Dessa symtom kan vara i upp till en vecka. Därefter får upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Har personen blivit drabbad av en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna uppträder dessa vanligtvis en vecka efter att de första symtomen avtagit. Symtomen för hjärn- eller hjärnhinneinflammation innefattar bland annat hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet samt koncentrationssvårigheter. Cirka 10 procent av de som drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation kan få olika symtom på förlamning. Av de som drabbas riskerar cirka 40 procent att få långvariga besvär med risk för bestående men.

 


Om Apoteket

Apoteket grundades 1971 och är ett statligt ägt företag med huvudkontor i Solna. Vi vill göra det enklare att må bra och erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och kvalificerade farmaceutiska tjänster till konsumenter, vård och företag. Hos oss möter du engagerade medarbetare med djup kunskap om läkemedel och hälsa. Vi har cirka 400 öppenvårdsapotek och 600 apoteksombud över hela landet. Vi finns även på flera av sjukhusens vårdavdelningar. Du kan besöka oss dygnet runt på apoteket.se och i appen Mitt apotek.