2019-11-06 08:00Pressmeddelande

Ny tjänst för koll av födelsemärken på Apoteket

null

Apoteket lanserar en ny hälsotjänst för kontroll av födelsemärken i samarbete specialister från vårdföretaget Dermly. Målsättningen med den nya tjänsten är ge fler människor möjlighet att enkelt kunna kontrollera födelsemärken eller leverfläckar de är oroliga för och att fler kan upptäcka eventuell hudcancer i tid.

– Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Genom att erbjuda denna tjänst på utvalda apotek gör vi det enkelt för de kunder som vill få en snabb och säker kontroll av födelsemärken, säger Lotta Haleen, ansvarig för hälsotjänster på Apoteket.

Förhoppningen är att fler personer kan upptäcka en eventuell hudcancer i tid och därmed minska antalet människor som drabbas av en allvarlig cancerform.

Tjänsten fungerar så att kunden besöker ett apotek och svarar på ett onlineformulär med frågor om leverfläcken och eventuell historik av malignt melanom. Därefter fotograferar apotekspersonalen leverfläcken med hjälp av ett dermatoskop. Därefter skickas bilder till Dermlys hudläkare som bedömer kundens leverfläck med bilderna och formulärsvaren som underlag.

Hudläkaren gör sedan en bedömning huruvida leverfläcken är misstänkt farlig eller inte, vilket kunden meddelas digitalt inom två dagar. Om hudläkaren bedömer att hudfläcken kan vara farlig remitteras kunden till närmaste kirurgklinik för fortsatt vård.

– Födelsemärkeskollen kommer till en början av testas på utvalda apotek på fem orter. Tjänsten rullas ut till de olika orterna under november månad. Förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda den på fler orter i landet framöver, berättar Lotta Haleen.

De apotek som är först ut med att erbjuda den nya tjänsten är:

  • Apoteket Avion i Umeå
  • Apoteket Hjorten i Alingsås
  • Apoteket Nordstan i Göteborg

Inom kort lanseras tjänsten också på Apoteket Emporia i Malmö och Apoteket Falken i Stockholm.

Pris för tjänsten är 295 kr för ett födelsemärke, därefter 150 kr per ytterligare födelsemärke som kunden önskar kontroll av.

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör och ett av landets mest omtyckta varumärken. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Vi erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och farmaceutiska tjänster till konsumenter och vården.


Om Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Du kan lita på våra produkter och tjänster. Rådgivning på våra apotek baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är genuint intresserade av att göra det enklare för människor att må bra. Att ligga steget före och våga utmana oss själva är viktigt för oss, likväl som att vår ambition är att möta människors utifrån deras behov och förväntningar. Behöver du Apotekets logotype? E-post: patric.wahlqvist@apoteket.se Letar du Apotekets produktbilder? Kontakta vår projektledare Marknads-PR Åsa Asplund. E-post asa.asplund@apoteket.se Är du journalist? Kontakta vår pressansvariga Freja Annamatz på freja.annamatz@apoteket.se