2022-02-22 07:00Pressmeddelande

Många gör fel vid astmamedicinering - ny tjänst kan förbättra livskvalitén

Cirka en miljon svenskar använder regelbundet en inhalator för medicinering av astma eller KOL. Både nya och mer vana användare kan behöva stöd i hanteringen för att minska risk för felmedicinering. Nu ska Apoteket tillsammans med hela apoteksbranschen testa en ny tjänst för att förbättra användningen av inhalatorer.

– För att få bästa möjliga effekt av sin behandling är det viktigt att veta hur inhalatorn ska användas. Det är mycket att tänka på när det gäller dosering och hantering av inhalatorn och här ser vi att våra farmaceuter kan bidra till en bättre och mer säker läkemedelsanvändning, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

Tjänsten som lanseras vecka 10 är en gemensam satsning inom apoteksbranschen där 150 apotek medverkar. Satsningen är en del av den försöksverksamhet som sker inom Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets regeringsuppdrag.

– Det här är den första farmaceutiska tjänsten som testas. Vi hoppas kunna fortsätta utveckla tjänster där vi som apotek kan stötta mer än idag, säger Louise Skalin.

Fakta inhalationsvägledning
Felaktig hantering av inhalatorer kan ge sämre effekt av läkemedlet och orsaka onödiga biverkningar. Inhalationsvägledningen erbjuder rådgivning och stöd från en farmaceut kring hur man inhalerar och hanterar sin inhalator. Farmaceuten hjälper exempelvis till med rätt andningsteknik, hur man förbereder och håller inhalatorn, laddar fram en dos, rengör inhalatorn och kontrollerar när läkemedlet är slut. Tjänsten sker via drop in, är kostnadsfri och tar ca 10 minuter.

Inhalationsvägledning erbjuds under en testperiod på 150 apotek under vecka 10–24.

Se vilka apotek som erbjuder inhalationsvägledning i bifogad fil. 


Om Apoteket

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör med närmare 4 000 engagerade medarbetare som erbjuder läkemedel, hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården och företag. Med cirka 400 apotek, 600 apoteksombud, e-handel och digital rådgivning samt service till vårdgivare är Apoteket tillgängligt över hela landet. Kulturen präglas av omtanke om kunder och medarbetare för ett liv i hälsa. Varumärket är ett av Sveriges starkaste med högt anseende inom läkemedelskompetens och hållbarhet. Apoteket är statligt ägt och grundades 1971, omsättningen uppgår till cirka 20 miljarder kronor.


Kontaktpersoner

Elin Jarl
Chef extern kommunikation Apoteket
Elin Jarl

Relaterad media