2019-11-01 08:30Pressmeddelande

Få svenskar behandlar sin förkylning

null

Höstens förkylningssäsong är i full gång. En ny undersökning som Apoteket låtit Novus göra visar att över hälften av befolkningen sällan eller aldrig behandlar sin förkylning trots att det finns receptfria läkemedel som lindrar. Mer än hälften av de yrkesarbetande svarar att de ofta går till jobbet trots att de är förkylda, samtidigt som 86 procent i samma grupp inte vill att en kollega dyker upp på jobbet med feber.

Åtta av tio brukar vara förkylda en eller flera gånger varje år och hösten är en period när många drabbas. Ändå är det hela 45 procent som inte söker råd och information om hur de kan lindra sin förkylning och 53 procent som sällan eller aldrig behandlar den.

– Många lider i onödan eftersom det finns bra produkter som botar eller lindrar förkylningssymptomen. Eftersom merparten av produkterna är receptfria så det räcker ofta att komma in till oss på Apoteket för att få råd och tips och handla produkter för att kunna behandla sin förkylning på ett bra sätt, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

En förkylning har fyra faser: Värk och feber, halsont, snuva och hosta. Den fas de flest upplever som värst är värk och feber och därefter halsont och rejäl snuva. Den fas som de flesta behandlar är halsont.

Svenskarnas favoritprodukter vid förkylning är enligt undersökningen:

  1. Nässpray
  2. Halstabletter
  3. Febernedsättande
  4. Värktabletter
  5. Hostmedicin

På apoteket.se finns samlad information om förkylningens faser, tips och goda råd om saker att tänka på vid en förkylning, samt förslag på både produkter som kan bota och lindra. https://www.apoteket.se/tema/forkylning/

De allra flesta använder receptfria läkemedel för att behandla sin förkylning, men hela 18 procent behandlar med olika huskurer, och andra nämner även vila och vätska som alternativa behandlingar.

De vanligaste metoderna för att undvika att bli förkyld är enligt undersökningen:

  1. Tvätta händerna
  2. Sprita händerna
  3. Äta c-vitamin
  4. Dricka ingefära shots
  5. Äta vitlök

Mer än hälften av svenskarna går alltid eller oftast till jobbet trots att de är förkylda. Ytterligare 28 procent säger att de gör det ibland. Samtidigt tycker 86 procent att det inte är okej att en kollega är på jobbet vid den första fasen av förkylningen, värk och feber. Däremot är det mer accepterat att en kollega kommer till jobbet med hosta, halsont eller snuva.

Hela undersökningen om förkylning, som gjorts i Novus Sverigepanel under september 2019, finns i den bifogade filen.

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör och ett av landets mest omtyckta varumärken. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Vi erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och farmaceutiska tjänster till konsumenter och vården.


Om Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Du kan lita på våra produkter och tjänster. Rådgivning på våra apotek baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är genuint intresserade av att göra det enklare för människor att må bra. Att ligga steget före och våga utmana oss själva är viktigt för oss, likväl som att vår ambition är att möta människors utifrån deras behov och förväntningar. Behöver du Apotekets logotype? E-post: patric.wahlqvist@apoteket.se Letar du Apotekets produktbilder? Kontakta vår projektledare Marknads-PR Åsa Asplund. E-post asa.asplund@apoteket.se Är du journalist? Kontakta vår pressansvariga Freja Annamatz på freja.annamatz@apoteket.se