2021-11-30 07:30Pressmeddelande

Apoteket kraftsamlar för ökad vaccinering

I Sverige är fortfarande närmare var femte vuxen ovaccinerad mot covid-19 och skillnaderna mellan olika områden är stora. För att öka kunskapen och minska trösklarna för att ta vaccinet går Apoteket ut med en informationskampanj med start i dag. Kampanjen sker på alla 400 apotek över hela landet och är ett samarbete med 1177 Vårdguiden, Länsstyrelsen och regionerna.

Under kampanjen möts Apotekets kunder av information om vaccinet och de som önskar får vägledning i hur det går till att boka en vaccinationstid. Extra resurser får apotek i områden där vaccinationsgraden är låg. Här finns flerspråkiga hälsoinformatörer på plats genom samverkan med regionerna.

Socialminister Lena Hallengren kommenterar initiativet:

Kombinationen av tillit och tillgänglighet är viktig för att människor ska vaccinera sig. Här har Apoteket en naturlig position och det är positivt att de engagerar sig på sina apotek runt om i Sverige för att underlätta för fler att vaccinera sig. Vaccin är vårt viktigaste verktyg för att ta oss ur pandemin och för varje utdelad dos minskar risken att någon dör eller blir allvarligt sjuk i covid-19.

Denna första period av informationskampanjen genomförs 30 november – 2 december. Apoteken delar ut material som tagits fram i samverkan med 1177 Vårdguiden. I de regioner där det finns ett telefonnummer man kan ringa för att boka tid, får Apotekets kunder även tips om detta. Allt för att underlätta för de som ännu inte vaccinerat sig.

– Varje dag jobbar vi för att göra det enklare att må bra och det känns självklart att vi engagerar oss i den här livsviktiga frågan. Med vårt initiativ underlättar vi för de som ännu inte vaccinerat sig att göra det, så att fler kan leva ett liv i hälsa, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket.


Om Apoteket

Apoteket grundades 1971 och är ett statligt ägt företag med huvudkontor i Solna. Vi vill göra det enklare att må bra och erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och kvalificerade farmaceutiska tjänster till konsumenter, vård och företag. Hos oss möter du engagerade medarbetare med djup kunskap om läkemedel och hälsa. Vi har cirka 400 öppenvårdsapotek och 600 apoteksombud över hela landet. Vi finns även på flera av sjukhusens vårdavdelningar. Du kan besöka oss dygnet runt på apoteket.se och i appen Mitt apotek.


Kontaktpersoner

Elin Jarl
Chef extern kommunikation Apoteket
Elin Jarl