2023-09-04 06:30Pressmeddelande

Apoteket i innovativt samarbete för ökad återvinning

Therese HansenTherese Hansen

Enligt en ny undersökning* slänger en fjärdedel av svenskarna sin inhalator i hushållssoporna när den tagit slut, närmare hälften lämnar in den till sitt apotek. Plasten i hylsan som tidigare främst gått till förbränning kan nu få nytt liv när Apoteket, som första aktör i Sverige, initierar ett samarbete för att samla in och återvinna dem. Målet är att skala upp insamlingen till apotek över hela landet.

Pilotprojektet genomförs vid fem apotek i Stockholmsregionen tillsammans med läkemedelsbolaget AstraZeneca, läkemedelsdistributören Tamro och återvinningsbolaget REMONDIS.

– Varför ska vi bränna upp plast av bra kvalitet, i stället för att försöka återvinna den och ge den nytt liv? Vi bestämde oss för att försöka hitta en lösning och jag är stolt över att vi nu kommit fram till skarpt test. Ambitionen är att skala upp återvinningen med förhoppning att fler produkter och aktörer vill följa, säger Therese Hansen, hållbarhetsutvecklare på Apoteket.

Inhalatorer används av personer som har problem med luftvägarna, till exempel astma eller KOL. Socialstyrelsen beräknar att runt 1,5 miljoner svenskar har dessa sjukdomar. När en inhalator är färdiganvänd ska den lämnas in till ett apotek eftersom den oftast innehåller läkemedelsrester som behöver tas omhand på ett säkert sätt. Från apoteket skickas i vanliga fall inhalatorn till förbränning tillsammans med övrigt läkemedelsavfall.

Liknande försök har genomförts i andra länder, men på grund av höga hanteringskostnader har projekten inte skalats upp.

– Vi tror det är möjligt att lyckas med detta tack vare vårt väl fungerande system för insamling av läkemedelsavfall, konstaterar Therese Hansen. Vi ser till att hylsorna åker till återvinning i stället för förbränning.

Fem pilotapotek med start i september

• Apoteket Sjöhästen, Västerhaninge

• Apoteket S:ta Ragnhild, Södertälje

• Apoteket Nova, Huddinge

• Apoteket Linnéan, Skogås

• Apoteket Fruängstorget, Hägersten

Projektet är ett samarbete mellan Apoteket, AstraZeneca, Tamro och REMONDIS. Syftet med projektet är att dra nytta av det befintliga logistikflödet som når Sveriges apotek, och att i varje del av kedjan samarbeta för att öka återvinningen.

* Undersökning beställd av Apoteket och genomförd i Kantar Medias Sifopanel i augusti 2023. Totalt intervjuades 1000 personer i åldern 18-79. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.


Om Apoteket

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör med drygt 3 300 engagerade medarbetare som erbjuder läkemedel, hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården och företag. Med cirka 400 apotek, 600 apoteksombud, e-handel och digital rådgivning samt service till vårdgivare är Apoteket tillgängligt över hela landet. Kulturen präglas av omtanke om kunder och medarbetare för ett liv i hälsa. Varumärket är ett av Sveriges starkaste med högt anseende inom läkemedelskompetens och hållbarhet. Apoteket är statligt ägt och grundades 1971, omsättningen uppgår till cirka 20 miljarder kronor.


Kontaktpersoner

Elin Jarl
Chef extern kommunikation Apoteket
Elin Jarl