2023-01-31 07:30Pressmeddelande

Apoteket först med test för snabbsänka

Den nya generationens självtest är här och nu börjar ett test för att kontrollera sin snabbsänka (CRP) säljas hos Apoteket som första apoteksaktör i världen. Med ett kvantitativt mätresultat som via en app går till vården underlättas livet för patientgrupper som löpande behöver kontrollera sin snabbsänka.

Att kontrollera CRP är ett av de vanligaste proverna som tas inom vården.

– Att själv kunna mäta aktuellt CRP tror vi kommer underlätta för många patientgrupper som löpande behöver kontrollera sitt värde. Här ges nu möjlighet att göra det direkt i hemmet, säger Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket.

Testet för CRP har utvecklats i Sverige och hör till den nya generationens självtester med tydligt kvantitativt mätvärde och patienten kan enkelt sammankopplas med vårdgivare. Med stöd av patientens egen mobilkamera och en AI-app delas provresultatet via Labbportalen med vården.

De senaste åren har det kommit en stor mängd nya typer av självtester kopplat till covid-19 och även exempelvis allergi och födoämnesintolerans. Under pandemin ökade efterfrågan på självtester kraftigt och försäljningen hos Apoteket steg med över 1200 procent jämfört med innan pandemin. Under 2022 såldes mer än två miljoner självtester på Apoteket.

– Under pandemin var Apoteket en viktig del i distributionen av självtester och vi såg hur snabbt utveckling gick mot att vi kan göra mycket mer hemma än man tidigare trott. I framtiden tror vi att patienter kommer att kunna genomföra många fler självtester för att monitorera sin sjukdom och samtidigt avlasta vården, säger Louise Skalin.

CRP-testet finns nu tillgängligt i cirka 400 apotek och på apoteket.se.

– Efter rigoröst kvalitetsarbete har produkten CE-certifierats och vi ser fram emot att nu kunna erbjuda vår produkt via Apoteket, säger Denise Luxenburg Stuifbergen, vd och medgrundare av FindOut Diagnostic som utvecklat testet.


Om Apoteket

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör med drygt 3 300 engagerade medarbetare som erbjuder läkemedel, hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården och företag. Med cirka 400 apotek, 600 apoteksombud, e-handel och digital rådgivning samt service till vårdgivare är Apoteket tillgängligt över hela landet. Kulturen präglas av omtanke om kunder och medarbetare för ett liv i hälsa. Varumärket är ett av Sveriges starkaste med högt anseende inom läkemedelskompetens och hållbarhet. Apoteket är statligt ägt och grundades 1971, omsättningen uppgår till cirka 20 miljarder kronor.


Kontaktpersoner

Elin Jarl
Chef extern kommunikation Apoteket
Elin Jarl

Relaterad media