2021-04-22 08:00Pressmeddelande

Apoteket byter till svensktillverkade doseringshjälpmedel i bioplast

Apoteket byter ut alla doseringshjälpmedel till ett nytt sortiment helt tillverkat av bioplast. Det nya sortimentet tillverkas i Sverige och bidrar till minskad användning av fossila plaster och till minskade koldioxidutsläpp.

– Hållbarhetsfrågorna är viktiga för oss och för våra kunder. De nya doseringshjälpmedlen är ett av många små steg mot att minska vårt klimatavtryck och bli mer hållbara, säger Kristoffer Ekelund, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Apoteket.

Doseringshjälpmedel är inte produkter som säljs utan som kunder får med sig gratis för att de enkelt ska kunna få rätt dos av olika läkemedel, till exempel koppar och sprutor med markeringar för antalet milliliter på kanten.

Samtliga doseringshjälpmedel från Frostpharma som nu tas in på Apoteket är tillverkade i 100 procent bioplast. De är livsmedelsgodkända, CE-märkta samt återvinningsbara. Produkterna tillverkas vid Mälarplast i Eskilstuna och levereras i displaykartong utan onödigt emballage och plastförpackningar.

Bytet från befintligt sortiment ligger i linje med de nya EU-direktiven från 2018 som ska bidra till minskad användning av icke miljöanpassade engångsartiklar och minskat klimatavtryck.

 


Om Apoteket

Apoteket grundades 1971 och är ett statligt ägt företag med huvudkontor i Solna. Vi vill göra det enklare att må bra och erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och kvalificerade farmaceutiska tjänster till konsumenter, vård och företag. Hos oss möter du engagerade medarbetare med djup kunskap om läkemedel och hälsa. Vi har cirka 400 öppenvårdsapotek och 600 apoteksombud över hela landet. Vi finns även på flera av sjukhusens vårdavdelningar. Du kan besöka oss dygnet runt på apoteket.se och i appen Mitt apotek.