2018-03-28 09:09Nyheter

​Apotekets års- och hållbarhetsredovisning 2017

null

Idag publicerar Apoteket sin Års- och hållbarhetsredovisning 2017 på apoteket.se. Redovisningen presenterar året som gått utifrån Apotekets affärsmodell för ett liv i hälsa och beskriver hur företaget bidrar till en långsiktig hållbar utveckling i samhället. Års- och hållbarhetsredovisning publiceras även i en digital kortversion med rörligt material i ett mer lättillgängligt format.

Års- och hållbarhetsredovisningen sammanfattar hur Apoteket arbetar för att bidra till en hållbar utveckling i samhället. Apotekets ambition är att hjälpa människor till en bättre och mer hållbar läkemedelsanvändning.

– Vi vill bidra med omsorg om människa och miljö. Vår strategi är att erbjuda ett brett utbud av sortiment och tjänster som gör det enkelt att må bra. Vi lägger stor vikt vid vår omfattande kvalitetskontroll och att i varje kundmöte möta våra kunders behov av råd och stöd. Vår målsättning är ett hållbart företagande med långsiktig god lönsamhet, säger Ann Carlsson, vd för Apoteket.

Under 2017 har Apotekets konsumentaffär utvecklats positivt. Apoteket har förnyat och utökat butiksnätet, utvecklat den digitala närvaron och breddat sortimentet av kvalitetssäkrade produkter och tjänster. Under året ökade Apoteket utbudet av hälsotjänster som vaccinationer och provtagningar och Apotekets app har hittills laddats ner av över 700 000 kunder.

– Vi strävar efter att göra det enklare för människor att må bra. Vi vill vara där kunderna är, säger Ann Carlsson.

För att minimera mängden läkemedelsrester i miljön arbetar Apoteket för att fler ska lämna in sina överblivna läkemedel på apotek och har tillsammans med kunderna samlat in 417 ton överblivna läkemedel under året.

Under året minskade Apoteket sina inköp av plastpåsar med 40 procent genom att fråga om kunderna verkligen behöver en påse och att erbjuda bonus till de kundklubbsmedlemmar som avstod en plastpåse.

– Apotekets hållbarhetsarbete är kopplat till FN:s globala mål. Det är framför allt målen som handlar om hälsa och välbefinnande, rent vatten och sanitet, hållbar konsumtion och produktion, partnerskap samt att bekämpa klimatförändringen som vi arbetar med, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef, Apoteket.

Apoteket har också arbetat med förebyggande hälsoinsatser för olika grupper, som samarbetet Koll på Läkemedel med Sveriges pensionärsföreningar och specialutbildade farmaceuter som genomfört fördjupade rådgivningssamtal med personer med diabetesläkemedel. Tillsammans med Rädda Barnen fortsatte Apoteket arbetet med att förbättra barn och ungdomars hälsa i utsatta områden.


Om Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Du kan lita på våra produkter och tjänster. Rådgivning på våra apotek baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är genuint intresserade av att göra det enklare för människor att må bra. Att ligga steget före och våga utmana oss själva är viktigt för oss, likväl som att vår ambition är att möta människors utifrån deras behov och förväntningar. Behöver du Apotekets logotype? E-post: patric.wahlqvist@apoteket.se Letar du Apotekets produktbilder? Kontakta vår projektledare Marknads-PR Åsa Asplund. E-post asa.asplund@apoteket.se Är du journalist? Kontakta vår pressansvariga Freja Annamatz på freja.annamatz@apoteket.se