2021-08-02 06:08Nyheter

Apoteket höjer ambitionen kring en ansvarsfull läkemedelsanvändning

Redan år 2030 kommer var fjärde svensk att vara 65 år eller äldre. Apoteket har länge varit starkt engagerat i frågor kring äldres läkemedelsanvändning. Läs i vår debattartikel i DN vad vi anser är nödvändigt för att komma åt utmaningar och problem med läkemedelsanvändningen så att fler kan leva ett liv i hälsa – Apotekets viktigaste hållbarhetsfråga.

”Vi på Apoteket får mycket uppskattning från våra äldre kunder, ofta kopplat till den stora kunskap vi har om olika läkemedel. Men med kunskap kommer också ansvar. Därför höjer vi nu ambitionerna kring en ansvarsfull läkemedelsanvändning och vi gör det tillsammans med andra för att få största genomslag”, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket.

Medicinskåpet fylls på allt eftersom vi blir äldre, men varken forskningen kring hur en äldre kropp reagerar på blandningar av olika läkemedel eller kunskapen hos vård- och omsorgspersonalen följer med i utvecklingen.

Apotekets och pensionärsorganisationernas gemensamma projekt Koll på läkemedel har framgångsrikt drivit dessa frågor tillsammans i många år. Nu växlar vi upp. 

”Det är inte rimligt att vi har så lite kunskap om hur den äldre kroppen reagerar på läkemedel. År 2030 kommer var fjärde svensk att vara 65 år eller äldre. Redan idag får hälften av 65-plussarna fem läkemedel – eller fler – utskrivna per år. För 80-plussare är siffran tio.”, säger Eva Krutmeijer, chef för samverkan och interna relationer på Apoteket.

Hon påminner också om att läkemedelsföljsamhet är Apotekets viktigaste hållbarhetsfråga.

”När vi diskuterar hållbarhet på Apoteket, hamnar vi förr eller senare i vikten av våra kunders läkemedelsföljsamhet. Det är en väg till god hälsa och ett hållbart liv, men det är också en viktig fråga för att undvika läkemedelsrester i vatten och andra miljöproblem. Rätt läkemedel i rätt dos på rätt sätt, det hjälper både kunden och miljön”, fortsätter Eva.

Länkar

Läs vår debattartikel i DN idag ”Dålig kunskap om äldres användning av mediciner” - DN.SE om vad vi anser är nödvändigt för att komma åt utmaningar och problem med läkemedelsanvändningen så att fler kan leva ett liv i hälsa.

Mer information kring den senaste forskningen från webbinariet som vi genomförde tillsammans med forskningsrådet Forte i juni 2021, finns här. Apoteket och Koll på läkemedel | Apoteket

Programmet har även sänts i SVT Forum och kan ses i sin helhet här 70-åringarna en pigg generation | SVT Nyheter

På Koll på läkemedels hemsida finns bland annat ”Okloka listan” med läkemedel olämpliga för äldre.

Råd om läkemedelsbehandling för äldre och anhöriga (kollpalakemedel.se)

Lyssna gärna också på forskaren Ingmar Skoog i Sommar i P1: Ingmar Skoog 2 augusti 2021 - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio


Om Apoteket

Apoteket grundades 1971 och är ett statligt ägt företag med huvudkontor i Solna. Vi vill göra det enklare att må bra och erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och kvalificerade farmaceutiska tjänster till konsumenter, vård och företag. Hos oss möter du engagerade medarbetare med djup kunskap om läkemedel och hälsa. Vi har cirka 400 öppenvårdsapotek och 600 apoteksombud över hela landet. Vi finns även på flera av sjukhusens vårdavdelningar. Du kan besöka oss dygnet runt på apoteket.se och i appen Mitt apotek.