2018-11-13 12:00Nyheter

Apoteket erbjuder gratis blodsockerkoll på Världsdiabetesdagen

null

I samband med Världsdiabetesdagen den 14 november erbjuder Apoteket och Diabetes Wellness gratis blodsockerkoll på nio apotek från Sundsvall i norr till Malmö i söder.

– Genom blodsockerkollen kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för diabetes typ 2. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det skulle behövas, säger Sanna Lindelöf, projektledare på Apoteket.

Diabetes är en stor folksjukdom och den växer rekordartat, i första hand diabetes typ 2. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts.

I dag är det många som har förhöjt blodsocker utan att veta om det. Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla diabetes. Tidigare år när Apoteket och Diabetes Wellnes genomfört blodsockerkoll har så många som 5 procent av de testade haft prediabetes eller utvecklad diabetes som de inte visste om.

– Vi vill öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få diabetes typ 2 genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt och motion. Risken att insjukna i diabetes typ 2 ökar också ju äldre du blir, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

På följande apotek har du möjlighet att testa dig gratis kl 10-15 onsdagen den 14 november: Apoteket, Kista Galleria, entré G, Kista
Apoteket, Stora gatan 34, Västerås
Apoteket, Viksjöplan 47, Järfälla
Apoteket, Storgatan 18, Sundsvall
Apoteket, Torp Köpcentrum, Uddevalla
Apoteket, Brandbergens Centrum, Haninge
Apoteket, Mariebergs Centrum, Örebro
Apoteket, Södra Förstadsgatan 42, Malmö
Apoteket, Storgatan 4-6 (Kringlan Galleri), Södertälje

För ytterligare information:
Apoteket presstjänst 010-447 52 00


Om Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Du kan lita på våra produkter och tjänster. Rådgivning på våra apotek baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är genuint intresserade av att göra det enklare för människor att må bra. Att ligga steget före och våga utmana oss själva är viktigt för oss, likväl som att vår ambition är att möta människors utifrån deras behov och förväntningar. Behöver du Apotekets logotype? E-post: patric.wahlqvist@apoteket.se Letar du Apotekets produktbilder? Kontakta vår projektledare Marknads-PR Åsa Asplund. E-post asa.asplund@apoteket.se Är du journalist? Kontakta vår pressansvariga Freja Annamatz på freja.annamatz@apoteket.se