2014-07-04 16:21Bloggpost

Risk för förväxling vid generiskt utbyte av läkemedel

null

Sex procent av äldre apotekskunder har förväxlat sina läkemedel till följd av generiskt utbyte. Det visar en undersökning som Apoteket har låtit utföra. Att kombinationen många läkemedel och generiskt utbyte kan bli komplicerad diskuterades vid ett av Apotekets seminarium i Almedalen.

Ju fler läkemedel desto större är sannolikheten för generiska utbyten, det vill säga byte till ett billigare medicinskt likvärdigt alternativ på apoteket. Det som blir en stor besparing för samhället kan innebära ett problem för den enskilde. Särskilt äldre personer har ofta flera läkemedel och i en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Apoteket uppgav 6 procent av de tillfrågade receptkunderna mellan 75 och 79 år att de har förväxlat sina läkemedel efter utbyte på apoteket.

- Ja, det är ett problem om 6 procent visste att de hade förväxlat dem, men  hur många vet inte om att de har förväxlat medicinerna?

Det sa Jonas Ekström, överläkare och verksamhetschef på Västmanlands sjukhus i Sala, en av paneldeltagarna på seminariet, som ser en stor risk med många generiska byten bland sina äldre patienter.

Positivt är att andelen personer som är 80 år och äldre med olämpliga läkemedel faktiskt har minskat de senaste åren. Det visar siffror från Koll på Läkemedel om äldres läkemedelsanvändning som också presenterades på seminariet. Ingen av paneldeltagarna var heller emot generikasystemet i sig, besparingarna som det har inneburit för samhället är för stora för det.

- Vi säger ja till generikasystemet men vi vill ha högst ett generiskt utbyte under receptets giltighetstid för 75-plussare, sa Sten Broman ansvarig för sjukvård, tandvård och läkemedel på PRO.

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, bekymrar sig över att diskussionerna om generiskt utbyte tar tid från rådgivning om läkemedel.  Hon önskar en möjlighet för apoteken att byta till just det generiska alternativ som en viss kund vill ha. Detta oberoende av vilket läkemedel som sår på receptet och även av vilket generiskt alternativ som är det beslutade förstahandsvalet under den aktuella perioden.

- Visst finns det ett problem med byten men inte för alla, det är stor spännvidd bland de äldre, sa Annika Svedberg.

Jonas Ekström hade tre förslag på lösningar: Han menar att de generiska kopiorna endast bör få heta substansnamn, inte helt nya namn. Dessutom bör substansnamnen vara tydliga på förpackningarna och skilda från företagsnamnen. Helst borde också generikatabletter eller -kapslar vara lika originalet. Det här skulle minska problem med till exempel dubbelbehandling, som han menar inte är ovanlig idag.  Sofia Wallström generaldirektör på TLV* som också deltog i panelen ville inte uttala sig om specifika lösningar. Men hon poängterade särskilt möjligheten för farmaceuter att motsätta sig byte som nyligen förstärkts.

- Vi måste minimera baksidor och problem som finns, sa hon, men påpekade att det finns EU-reglering att förhålla sig till. Men allt kan inte lösas regleringsvägen. Det handlar om att ha en god dialog.

* TLV= Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Bild: Paneldebatt, Jämlik läkemedelsbehandling- finns den?

Fotograf: Magnus Frisk


Om Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Du kan lita på våra produkter och tjänster. Rådgivning på våra apotek baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är genuint intresserade av att göra det enklare för människor att må bra. Att ligga steget före och våga utmana oss själva är viktigt för oss, likväl som att vår ambition är att möta människors utifrån deras behov och förväntningar. Behöver du Apotekets logotype? E-post: patric.wahlqvist@apoteket.se Letar du Apotekets produktbilder? Kontakta vår projektledare Marknads-PR Åsa Asplund. E-post asa.asplund@apoteket.se Är du journalist? Kontakta vår pressansvariga Freja Annamatz på freja.annamatz@apoteket.se