2014-07-01 17:57Bloggpost

Arbetslivet en risk för folkhälsan

null

Varje steg räknas!

– Stillasittandet är den nya folksjukdomen, menade Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor på Karolinska, Stockholm. Hon fick medhåll av de övriga deltagarna i panelen när hon hävdade att vi måste öka vardagsmotionen.

Apotekets första seminarium i Almedalen med titeln ”Är arbetslivet en risk för folkhälsan? ”lockade så många besökare att lokalen var fullsatt.

Apotekets vd Ann Carlsson inledde och berättade om de resultat som vi sett från Apotekets hälsokoller som i dagsläget har genomförts på fler än 20 000 människor. Många uppger exempelvis att de har svårt att få till de 30 minuters motion som behövs varje dag.

Stillasittande och skärmtid ökar
Mai-Lis Hellenius berättade om flera internationella undersökningar som visar att stillasittandet har ökat dramatiskt de senaste 50 åren. Arbetsuppgifter som innebär att vi kan sitta stilla och arbeta bakom en skärm har de senaste åren ökat från 8 till 17 timmar per vecka. Det har naturligtvis påverkat den dagliga energiförbrukningen som sjunkit med 360 kcal per dag.

Mai-Lis Hellenius rapporterade om resultatet från EU-barometern, en nyligen genomförd studie som gjorts i fler europeiska länder. Undersökningen visar att svenskar motionerar mest i Europa men är också de mest stillasittande av alla.

Peter Wigert, generalsekreterare för Friskis&Svettis, berättade att när de ställt frågan till sina medlemmar om varför de tränar var svaret från dem som tränar ”Jag gör det för hälsans skull”. Svaret från dem som inte tränade så mycket var ”Jag hinner inte”.

Små förändringar i vardagen gör skillnad
Men om forskningen nu visar att stillasittandet ökar, vad kan vi göra åt det? Och kan vi göra något åt det på arbetsplatserna? De frågorna ställde Apotekets moderator Eva Fernvall till paneldeltagarna.

Åsa Wetterqvist från enheten för hälsofrämjande hälsovanor på Folkhälsomyndigheten, menade att det är viktigt att bygga in möjlighet till vardagsmotion i de strukturer som redan finns. 

– Det handlar om att se till att det finns bra fysiska miljöer som är enkla att använda för alla, till exempel upplysta motionsspår, badhus med låga inträdespriser och bra cykelvägar.

Två andra deltagare i panelen var Ann Sundvall som arbetar med hälsofrågor på SEB och Veronica Karlsson, vice vd på fackförbundet Vision som båda har erfarenhet av Apotekets Hälsokoll.

Ann Sundvall berättade att sedan de gått över från ”vanlig företagshälsovård” till preventiv hälsovård, inklusive Apotekets Hälsokoll, har antalet långtidssjukskrivna sjunkit avsevärt.

– Vi har erbjudit alla våra medarbetare Hälsokollen och jobbat mycket med inspirationsföreläsningar. Hon påpekade att det gäller att förstärka bra beteende och göra små förändringar i vardagen.

– Våra medlemmar vill att vi ska driva frågan om friskvård med deras arbetsgivare, sade Veronica Karlsson, vice vd på fackförbundet Vision. Hon tog upp både det faktum att många av deras medlemmar sitter bakom datorer hela dagarna men också att många tenderar att sudda ut gränsen mellan arbetsliv och fritid. Det innebär att vissa personer fastnar framför datorn och med mobiltelefonen och ofta i sittande position.

Peter Wigert berättade att deras medlemmars träningsdos hade ökat mycket de senaste åren men att de inte alls verkar reflektera över att de också sitter mer stilla på dagarna.

Utforma arbetsmiljön för ökad rörelse
En annan fråga som kom upp under seminariet var hur vi utformar våra arbetsplatser och exemplen som kom upp rörde framför allt kontorsmiljöer.

– Arbetsgivare har ett stort ansvar för arbetsmiljön och även den psykosociala miljön, menade Veronica Karlsson. Men vem tar ansvar för att medarbetarna rör sig, frågade hon sig. Är det arbetsgivaren eller medarbetaren själv, eller kanske båda?

– Vi kan bara ge verktygen och öka kunskapen, menade Ann Sundvall.

– Sedan är det upp till medarbetaren att hitta en form som passar dem själva.

Publiken tipsade
Flera tips för mer rörelse kom också från publiken.

·  En särskild tv-kanal där det rullar enkel pausgympa som man kan zappa in på när man sitter i tv-soffan.

·  Stå fram datorn eller sitt på en pilatesboll

·  Pausgympa på arbetsplatsen.

·  En app i mobilen som påminner om när det är dags att röra sig.

·  Promenadmöten som avlutas med att man skriver ned mötesanteckningarna.

·  Låta barnen stå vid datorn istället för att sitta.

Avslutningsvis gav Peter Wigert rådet till alla åhörare ett par uppmaningar:

– Var en god förebild för era barn och barnbarn samt inspirera en god vän att röra på sig mer.

Imorgon onsdag genomför Apoteket ytterligare två seminarier i Almedalen.



Om Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Du kan lita på våra produkter och tjänster. Rådgivning på våra apotek baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är genuint intresserade av att göra det enklare för människor att må bra. Att ligga steget före och våga utmana oss själva är viktigt för oss, likväl som att vår ambition är att möta människors utifrån deras behov och förväntningar. Behöver du Apotekets logotype? E-post: patric.wahlqvist@apoteket.se Letar du Apotekets produktbilder? Kontakta vår projektledare Marknads-PR Åsa Asplund. E-post asa.asplund@apoteket.se Är du journalist? Kontakta vår pressansvariga Freja Annamatz på freja.annamatz@apoteket.se