2018-09-06 08:49Pressmeddelande

Stipendier från Apotekarsocieteten möjliggör internationellt FIP-utbyte

null

Nu summeras den framgångsrika internationella kongressen för farmaceuter, FIP, som i år anordnats i Glasgow och som avslutas idag, torsdag den 6 september.

Totalt har mer än 3 000 personer från över 100 länder varit på plats i Skottland och 35 av deltagarna kom från Sverige. Av dessa har elva personers deltagande möjliggjorts av stipendier från Apotekarsocieteten.

Apotekarsocieteten har i många år utlyst stipendier för medverkan i motsvarigheter till nu aktuella 78th FIP World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. FIP, International Pharmaceutical Federation, är en världsomspännande organisation med övergripande syfte att stärka den professionella farmaceutrollen.

– Det känns både stimulerande och viktigt att vi på det här sättet kan bidra till att Apotekarsocietetens medlemmar kan ta del av den internationella utvecklingen inom farmaciområdet, säger Birgitta Karpesjö, ansvarig för stipendieverksamheten på Apotekarsocieteten.

FIP:s övergripande ambition att lyfta och professionalisera farmaceutrollen ligger också i linje med Apotekarsocietetens arbete när det gäller att stärka professioners samverkan i vårdkedjan. Här är farmaceuterna en viktig part – både de som finns på öppenvårdsapotek och de som arbetar i vården.

Apotekarsocieteten har nyligen även fått i uppdrag av Socialdepartementet att kartlägga hur information kring läkemedel på ett strukturerat sätt kan överföras från apotek till förskrivande läkare – och tvärtom. Projektet ingår i den nationella läkemedelsstrategin.

– Det faktum att vi samlar yrkespersoner från hela läkemedelsområdet ger oss en unik position som oberoende plattform med möjlighet att erbjuda ökad kunskap, informationsspridning och vetenskapligt utbyte mellan olika professioner, säger Birgitta Karpesjö.

Under FIP-kongressen i Glasgow valdes två svenskar in som presidenter för två av FIP:s olika sektioner. Det är Lars-Åke Söderlund, tidigare ledamot av Apotekarsocietetens styrelse, och Ulf Janzon. Lars-Åke Söderlund leder nu sektionen för öppenvårdsfarmaci och Ulf Janzon tar hand om klubban i industrisektionen, IPS. Läs mer på Läkemedelsvärlden.se

– Det innebär att det är blå-gult i toppen av de två tyngsta sektionerna i FIP och det är förstås en fjäder i hatten för den svensk yrkeskåren, säger Birgitta Karpesjö.

Ulf Janzon, med en bakgrund i läkemedelsindustrin, belönades under kongressen också med FIP Fellowship. Utmärkelsen är ett bevis för högtstående insatser inom vetenskap och ledarskap.

Apotekarsocieteten är en ideell förening med ändamål att befordra en hög yrkesstandard inom läkemedelsområdet och att verka för en för individ och samhälle gynnsam utveckling och användning av läkemedel. I detta syfte främjar Apotekarsocieteten kunskaps-och kompetensutveckling inom läkemedelsområdet. Det helägda dotterbolaget Läkemedelsakademin i Stockholm AB är den ledande aktören inom fort- och vidareutbildning inom läkemedelsområdet i Sverige samt ger ut webbtidningen Läkemedelsvärlden.se och böcker inom läkemedelsområdet.

Med föreningens fokus på läkemedel i hela kedjan samlar den kompetenser från olika professioner för att tillsammans arbeta för en bra utveckling och användning av läkemedel. Idag har vi över 5000 medlemmar som kommer från hela läkemedelsområdet.


Om Apotekarsocieteten

Apotekarsocieteten är den moderna mötesplatsen för alla som arbetar med läkemedel eller medicinteknik. Genom att samla yrkespersoner inom hela läkemedelsområdet, från forskning till användning, får Apotekarsocieteten en unik position som oberoende plattform för ökad kunskap, informationsspridning och vetenskapligt utbyte mellan olika professioner. Apotekarsocietetens vetenskapliga sektioner och lokala kretsar erbjuder ett brett utbud av kompetenshöjande aktiviteter runtom i landet, och genom Läkemedelsakademin anordnas kvalificerade utbildningar inom snart sagt varje del av läkemedelskedjan. Apotekarsocieteten står också bakom Läkemedelsvärlden, en oberoende nyhetskanal som bevakar hela läkemedelsområdet.


Kontaktpersoner

Lisa Bandholtz
Vetenskaplig sekreterare
Lisa Bandholtz
Hanna Rickberg
Utbildningschef, Läkemedelsakademin
Hanna Rickberg
Maria Mårfält
Verksamhetschef Läkemedelsakademin och Apotekarsocieteten
Maria Mårfält
Jeanette Jansson
Projektledare
Jeanette Jansson