2022-03-25 11:29Nyheter

Fortsatt bidrag till språkkurs för nyanlända farmaceuter

Bild från e-kursen ApotekssvenskaBild på virtuellt apotek från e-kursen Apotekssvenska

För sjunde gången delar Arbetsförmedlingen ut främjandemedel för utbildning till utländska farmaceuter. Läkemedelsakademin kan därmed erbjuda flera e-kurser som underlättar för nyanlända farmaceuter från länder utanför EU att arbeta i Sverige. Bakom ansökan står Läkemedelsakademin, Apotekarsocieteten, Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening.

Språkkunskaperna hos nyanlända farmaceuter är ofta en av de största utmaningarna för att kunna genomföra kunskapsprov och kompletteringsutbildning på universiteten och genomföra praktik på apoteken – nödvändiga steg på vägen för att arbeta som farmaceut i Sverige. De främjandemedel som nu beviljats möjliggör att ännu fler nu kan ta del av de förberedande kurserna Apotekssvenska, Egenvård, Farmakoterapi och Expeditionsförfattningar, som alla är e-kurser.

 — På det här sättet kan vi fortsätta det viktiga arbetet att stötta farmaceuter från länder utanför EU på vägen mot svensk farmaceutlegitimation och inträde på svenska arbetsmarknaden, säger Katarina Bodin, utbildningsledare på Läkemedelsakademin.

Inblick i typiska begrepp och situationer

Att minska den farmaceutbrist som finns i Sverige är ett gemensamt mål för Sveriges Farmaceuter, Sveriges Apoteksförening och Läkemedelsakademin/Apotekarsocieteten, som ansökte om främjandemedel tillsammans. De anpassade kurserna är ett effektivt sätt att ta vara på den kompetens som finns. Deltagarna får teorikunskaper och inblick i typiska begrepp och situationer som uppstår på svenska apotek.

Upplägget är beprövat vid det här laget. Kurserna kan utföras när som helst, i kursdeltagarens egen takt. Att de kan utföras på distans är uppskattat, enligt Katarina Bodin.

— Vi är glada att vi får höra att kunskapen verkligen underlättar, både inför praktik och arbete på apotek och för de som går kompletteringsutbildning.  

 

Främjandemedel är ett statsbidrag som fördelas av Arbetsförmedlingen med syfte att påskynda nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden.


Om Apotekarsocieteten

Apotekarsocieteten är mötesplatsen för alla som arbetar med läkemedel eller medicinteknik. Genom att samla yrkespersoner inom hela läkemedelsområdet, från forskning till användning, får Apotekarsocieteten en unik position som oberoende plattform för ökad kunskap, informationsspridning och vetenskapligt utbyte mellan olika professioner. Genom Läkemedelsakademin anordnas kvalificerade utbildningar inom hela läkemedelskedjan. Apotekarsocieteten står också bakom Läkemedelsvärlden, en oberoende nyhetskanal som bevakar hela läkemedelsområdet.