2019-05-17 11:30Pressmeddelande

Dags för nationella provet i matte: 2018 fick över 50% underkänt

Max Henrikson, CEO på A Plus Education som äger Studybuddy och My Academy,.Max Henrikson, CEO på A Plus Education som äger Studybuddy och My Academy,.

Drygt hälften (50,2%) av alla elever på gymnasiet som skrev nationella provet i matte 2b våren 2018 blev underkända. Om ungefär en månad är det dags för årets nationella prov. Den stora frågan är om de svaga resultaten kommer hålla i sig eller om vi kommer att få se en förbättring. Och hur mår svensk matematik egentligen?

Tanken med de nationella proven är främst att öka möjligheten för lärarna att göra en rättvis betygssättning, samt skapa en bild av kunskapsnivån på nationell nivå.  Och bilden som målas upp är knappast ett mästerverk från renässansen. Den vittnar snarare om ett svenskt kunskapshaveri inom matematiken.

I Sverige blev 50,2 procent av eleverna underkända på nationella provet i matte 2b. I Stockholm var resultatet ännu värre, 52,9 procent blev underkända. 

 

Max Henrikson, vd på Studybuddy, ett företag som bland annat hjälper elever att förbereda sig inför nationella provet, är bekymrad över de bristande kunskaperna inom matematik.

– Resultaten är bedrövliga.  Och problemet är mycket större än matte 2b, faktum är att de undermåliga resultaten återfinns i alla mattekurser, på alla nivåer. Redan i årskurs 9 ser vi att nästan 20 procent blir underkända och sen blir det bara värre i takt med att kurserna blir svårare”, säger Max Henrikson.

Det är svårt att peka på en enskild orsak till de dåliga resultaten. Men många frågar sig om att proven är för svåra, eller om eleverna helt enkelt är för dåligt förberedda? Skolverket, som utfärdar de nationella proven dementerar att de nationella proven i matte skulle vara för svåra. 

– Utifrån den feedback vi får från lärarenkäten som genomförs varje år kan vi konstatera att den genomsnittliga lärarens uppfattning är inte att provet är för svårt, säger Anders Boman, enhetschef för nationella prov på Skolverket.

 

Han menar snarare att resultaten på de nationella proven bekräftar lärarnas egen bild av kunskapsnivån. Men att slutbetygen i slutändan ofta blir högre än resultatet i nationella provet.

 

– Vi kan dock konstatera att när det blir dags för betygssättning hamnar många betyg högre än det nationella provresultatet. Det finns inget underlag som tydligt visar vad det beror på.

 

Ett besked som förhoppningsvis kan ha en lugnande effekt på de mest 

nationella prov-stressiga ungdomarna. Men en sak är säker, håller trenden i sig så finns det fog för oro inom hela utbildningssektorn.

 


 

Här kommer 7 pluggtips som kan rädda dig från att bli underkänd.

1. Skriv to-do-listor

Känner du dig stressad och vet inte vad du ska börja med? Plocka fram ett blankt papper och skriv ner alla saker som du just nu tänker på att du måste få gjort. Färdig? Det var inte så mycket egentligen väl? Nu ska du rangordna och prioritera. Vad är viktigast, just nu – och mest brådskande? Det som känns roligast är oftast det du kan vänta med till sist.

2. Bestäm när du ska plugga – och var specifik!

Använd kalender för att skapa överblick! Ta en liten stund och fundera över hur mycket tid du behöver lägga på att plugga inför provet och skriv in det i kalendern. Var specifik, skriv in vilket kapitel i matteboken du ska plugga just den dagen, istället för att bara skriva ”plugga”.

3. Börja med formelsamlingen

Innan du börjar med repetitionerna, ta fram formelsamlingen som du får ha på nationella provet. Då kan du hela tiden stämma av vilka formler som finns med och vad du måste kunna utantill. Ett vanligt misstag är att man glömmer bort formelsamlingen och sitter fast på en fråga där man försöker komma ihåg en formel som man egentligen har tillgång till.

4. Dela upp i delmoment

Dela upp mattekursen i delmoment, då blir materialet mer lättöverskådligt. Alla matematikböcker har en innehållsförteckning, det är ett snabbt sätt att lägga upp delmomenten. Du har säkert räknat en mängd uppgifter under skolåret. Vad tyckte du var svårast? Se till att repetera de svåra delmomenten ordentligt, så att du känner dig mer säker när det är dags för nationella provet.

5. Fokusera på de blandade uppgifterna

I slutet på varje kapitel (eller i slutet på matteboken) brukar det finnas blandade uppgifter. De är väldigt bra att räkna som repetition, eftersom de täcker teorin för hela kapitlet eller boken. De här uppgifterna liknar uppgifterna som kan dyka upp på nationella provet, så det är toppen att repetera!

6. Gå igenom gamla nationella prov

Börjar du känna att du har koll på teorin i kursen? Super! Då är det dags att testa dina kunskaper på gamla nationella prov. Googla “Tidigare nationellt prov i matematik + den kurs du läser”. Utmana dig själv genom att räkna igenom ett helt gammalt nationellt prov, så får du känna på hur provet är uppbyggt och hur uppgifter kan se ut. Om du fastnar på en uppgift finns det ofta fullständiga facit också.

7. Kvällen innan: dubbelkolla sammanfattningarna

Har du lagt upp repetitionen som ovan så borde du inte behöva räkna allt för mycket dagen innan provet, men se ändå över sammanfattningar på varje kapitel. För att dubbelkolla att det inte är något du har missat under din repetition. Passa på att läsa igenom själva teoridelen i varje kapitel som en extra repetition.Om A Plus Education Group AB

A Plus Education Group AB består av Sveriges två största varumärken inom läxhjälp och studiecoaching, Studybuddy och My Academy. Med över 1000 anställda coacher så bidrar vi till att höja svenska ungdomars studieresultat och självkänsla.

Kontaktpersoner

Anders Jansson
Head of Marketing
Anders Jansson