Nu går det att ta del av Alingsås historia vid sju av de broar som finns i centrala staden. I dag invigdes de nya informationsskyltarna samt den nya bron vid Lugnet.
– Det finns en spännande historia kring dagens broar, säger Markus Thunberg, avdelningschef på Gata och park.
Alingsås kommun ansvarar för inte mindre än 52 broar och andra brokonstruktioner. Flera av dem löper över åarna som genomkorsar centrala staden, och sju av dessa broar har nu berikats med en informationsskylt innehållande både text och bilder.
– Kommunen har renoverat och byggt om flera broar de senaste åren och då har det konstaterats att det finns en väldigt spännande historia. Genom åren har broarna bytts ut och fått nya funktioner, exempelvis har Nolhagabron gått från färjeläge på 1700-talet via skrala träkonstruktioner till dagens stabila bro med plats för alla trafikslag. Det är också roligt att vi har två stenvalvsbroar från 1800-talet i centrum som fortfarande används, säger Markus Thunberg.
I dag invigdes skyltarna tillsammans med den senast nybyggda bron. Vid Lugnet finns det nu en ny och bredare bro än tidigare, och Markus Thunberg är nöjd med resultatet.
– Tycker att bron har tillfört nya värden till en redan vacker plats och vi ser den som en en fortsättning på arbetet att utveckla broarna och deras funktion. Och det är extra roligt att vi uppmärksammar broarnas historia nu när Alingsås fyller 400 år, säger Markus Thunberg.
De broar som fått en informationsskylt är Lugnetbron, Nolhagabron, Färgeribron, Väveribron, Gasverksbron, Ljusetbron samt broarna mellan torgen.
Mer information
Markus Thunberg, Avdelningschef Gata och park, Tel: 0322-61 62 44.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.