2019-02-06 12:09Pressmeddelande

Vattnet tillbaka i Alingsås kranar

null

Tidigt på onsdagsmorgonen uppstod ett läckage på en huvudvattenledning vid Svearondellen i Alingsås som innebar att delar av Alingsås blev utan vatten i kranen. Nu har arbetet kommit så långt att så gott som alla hushåll och verksamheter har fått tillbaka vattnet.

Efter att vattenläckan upptäcktes tidigt på onsdagsmorgonen har ett intensivt arbete pågått för att få stopp på läckaget. Trafiken på E20 förbi Svearondellen påverkades och fortsätter att göra så framöver medan ledningen lagas och vägen återställs.

I nuläget är alla ventiler runt läckan stängda och läckaget har därmed upphört. Det betyder att trycket i de närliggande ledningarna är tillbaka och de allra flesta av de hushåll som under några timmar var utan vatten ska nu återigen ha vatten i kranen. Enda området som är utan vatten är det omkring Gjuterigatan och Mjölnaregatan. Nödvattentankar kommer att ställas ut på Candidators och TEKA:s parkeringar för att tillfälligt försörja det området med färskvatten.

Är vattnet som kommer ur kranen missfärgat behövs ingen kokning utan det är bara att under uppsikt spola i kranen tills vattnet blir klart igen. Boende i Västra Bodarna ska dock fortsatt koka sitt vatten som kommer ur kranen efter den vattenläcka som drabbade det området i går, tisdag.

Nu fortsätter Alingsås kommun arbetet med att åtgärda skadan på ledningen i Svearondellen så trafiken kommer att fortsätta påverkas under dagen. Trafikverket är på plats och hjälper till att leda trafiken så att flödet blir så bra som möjligt förbi platsen. Ett tillfälligt körfält har anlagts för att undvika långa bilköer.

- Just nu pågår arbetet med att gräva sig ner till ledningen som läcker och det är därför svårt att uttala sig om orsaken till att huvudvattenledningen gick sönder. Generellt kan man säga att vattenläckor oftast uppstår vintertid eftersom kyla och tjäle i marken påverkar rör och ledningar, säger Jennie Eriksson, VA-chef i Alingsås kommun.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Enhetschef näringsliv och utveckling, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.