2019-11-18 06:57Pressmeddelande

Världstoalettdagen avslutar spola rätt-kampanj

null

Den 19 november varje år är det världstoalettdagen. Dagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

Nästan en miljard människor uträttar sina behov utomhus vilket gör att sjukdomar sprids. 315 000 barn dör varje år i diarrésjukdomar och många flickor och kvinnor attackeras eller trakasseras när de uträttar sina behov utomhus.

I Alingsås kommun och i hela Sverige är det en självklarhet med både toaletter och rent vatten. Men ofta slarvar vi med hur vi behandlar våra avlopp och spolar ner fel saker i toaletten. I Sverige spolar vi tillsammans ner 10 000 ton skräp i våra avlopp. Varje år. Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. Därför ska man alltid ha en papperskorg inne på toaletten där man kan slänga skräp.

Alingsås kommun har under hösten drivit en informationskampanj i syfte att informera alingsåsare om hur man spolar rätt. Utskick till alla kommunens skolor, förskolor och äldreboenden har gjorts, och i sociala medier har de filmer som publicerats fått en god spridning och tagits väl emot av alingsåsarna.

– Det var välbehövligt med den här insatsen för vi lägger alldeles för mycket resurser på att åtgärda fulspolningar. Dessutom försämras den totala vattenmiljön när fel saker hamnar i avloppet och där är även matfett från köket en stor bov,  säger Torvald Krantz, driftchef på Nolhaga avloppsreningsverk.

I och med världstoalettdagen är kampanjen i mål. Torvald Krantz hoppas att den varit en ögonöppnare och en påminnelse om att alla måste hjälpas åt för att få till en förbättring.

– I sista ändan är det upp till var och en att ta sitt ansvar. Vi har försökt nå ut till många med den här kampanjen och förhoppningsvis kan vi få till ett ändrat beteende hos gemene man. Nästa steg som vi har diskuterat är att man kan gå ut med mer riktad information i områden där vi ser att problemen är fortsatt stora.

SPOLA RÄTT

Detta ska spolas ner i toaletten:

Kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper.

De fem vanligaste fulspolningarna:
Våtservetter, tamponger, tops, bomull, flytande kemikalier.

Mer information

Torvald Krantz, driftchef på Nolhaga avloppsreningsverk, 0322 - 61 62 98.

Läs mer om kampanjen här.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund