2022-07-07 05:53Pressmeddelande

Vandalism mot djuren i Nolhaga

Tre får som står tätt intill i en hage.

Djuren i Nolhaga Lantgård behandlas illa vid nattliga besök. Att klättra in till djuren och på olika sätt skrämma dem och mata dem har blivit ett återkommande problem. 
— Det är mycket allvarligt, vi märker att djuren far illa, säger Hanna Davidsson Wilson, djurskötare på lantgården.

Det är framför allt efter stängningsdags när lantgården är obemannad som oönskade besökare beter sig illa mot djuren. Exempelvis matas djuren med fel saker, men det händer också att människor jagar och drar i djuren på olika sätt. Dessutom är det många hundar som inte hålls kopplade och då skrämmer djuren på olika sätt.

— Vi märker direkt på morgonen om det har hänt något. En del djur blir aggressiva och en del blir skygga och springer för livet när vi djurskötare kommer in i hagen. Vi har också sett utbrunna vedträn inne i hagen som någon har kastat in till djuren. Det är väldigt tråkigt och jobbigt att se hur djuren far illa av den här behandlingen, säger Hanna Davidsson Wilson, som berättar att detta är ett återkommande problem.

— Det brukar vara incidenter varje sommar när folk rör sig ute senare på kvällarna. Men i år har det varit mer allvarligt än tidigare.

Åtgärder vidtagna

Eija Suhonen är säkerhetschef på Alingsås kommun och hon ser också allvarligt på det som händer i Nolhaga Lantgård. 

— Det är ett förkastligt beteende att ge sig på oskyldiga djur som bor i Nolhaga för att skapa en fin och inbjudande park för allmänheten, säger Eija Suhonen.

Nu ska skyltningen stärkas upp runt lantgården i ett försök att uppmärksamma alla på vad som gäller. Skyltarna kommer upp senare i sommar.

— Vi ser även över om det finns fler saker vi kan göra för att förebygga de här problemen. Bland annat för vi samtal med en leverantör av kameraövervakning och vi ökar väktarnärvaron nattetid. Vi vädjar också till allmänheten om att kontakta polisen om de ser något misstänkt som sker hos djuren på kvälls- eller nattetid. Om alla ögon hjälps åt ökar möjligheten att få stopp på de här dumheterna, säger Eija Suhonen. Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen

Relaterad media