I år är det 290 år sedan den första bagaren etablerade sig i Alingsås, även kallad Kaféstaden. Det firar vi genom att ställa till med Fikafest lördagen den 26 augusti i Museiparken.
Det bjuds på underhållning för både små och stora under hela dagen. Boktips från biblioteket, musikunderhållning av Alströmergymnasiets estetiska program, ”Lena med bullen” för de minsta och allsång är bara några av punkterna ur programmet.
— Det blir ett digert program där de flesta programpunkterna har fika-anknytning, säger Anna Dahl, projektledare besöksnäring Alingsås kommun.
— Det känns roligt att få välkomna alingsåsarna till den nya fina Parkscenen igen, säger Claes Andreasson, projektledare evenemang Alingsås kommun.
Kl. 14 kommer fikavandringsguiden Birgitta Ericsson berätta om bakgrunden till varför Alingsås är Kaféstaden. I programpunkten efter den får vi höra Gunilla Davidsson från Turistrådet om hur varumärket Kaféstaden har fått ett så stort genomslag över hela världen.
— Att Alingsås kallar sig Kaféstaden beror inte på att vi är den staden i Sverige som har flest kaféer utan på vår fantastiska historia av bageri- och kafékultur som sträcker sig drygt trehundra år bakåt i tiden och som inte alla känner till, säger Maria Larsdotter-Spertina, verksamhetschef kultur, turism, evenemang.
Hela programmet för Fikafesten hittar du på upplevalingsas.se.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.