2021-06-02 07:00Pressmeddelande

Utsiktstornet blir Alingsås nya turistattraktion

Projektledare Claes Andreasson framför utsiktstornet i Alingsås.Projektledare Claes Andreasson framför utsiktstornet i Alingsås.

Onsdagen den 16 juni öppnar utsiktstornet på Nolhaga berg åter för allmänheten. Detta luftvärnstorn byggdes 1941 som en del av Sveriges försvar under andra världskriget.

Jag hoppas att alingsåsarna uppskattar möjligheten att kunna gå upp i tornet och njuta av utsikten igen, säger Claes Andreasson, projektledare kultur- och utbildningsförvaltningen. Utsiktstornet blir också en ny profilbärare för staden som jag är säker på kommer locka hit både historieintresserade turister och och andra.

Enligt uppgift anlades under samma tid omkring 200 liknande torn i Sverige. Nu finns bara ett fåtal bevarade luftvärnstorn kvar i Sverige.

Under senare tid har tornet använts för att visa konst av konstföreningen Tornet. År 2021 tog Alingsås kommun initiativ till att restaurera det gamla luftvärnstornet med syfte att bli ett besöksmål för turister.

Att återöppna utsiktstornet ger både Nolhaga parkområde och hela Alingsås turism- och besöksnäring ytterligare ett lyft, säger Johan Edgren, verksamhetschef kultur, turism & evenemang.

Öppettider
Måndag-fredag kl. 10.00-16.30 

Fakta utkikstornet
- Byggår: 1941
- konstruktion av armerad betong
- höjd ca 12 meter
- beväpning: 40mm luftvärnskanon m/36.

Kontakt

Claes Andreasson, projektledare evenemang
Mail: claes.andreasson@alingsas.se
Mobil: 0734-269840


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.