En doft av hav sprider sig i rummet. Fjäderlätt vågdanskorreografi framförs till specialskriven musik. På tallrikarna lockar fisk och skaldjur gästernas hungriga blickar. Vi har slått oss till bords i restaurangskolans lokaler på Utbildningens hus, där dans och mat idag förenas i en skön harmoni.
Repetitionerna inför serveringen nästa fredag, som går i havets tecken, pågår för fullt. En noga planerad trerätters meny förbereds av restaurangeleverna och till serveringen av varje ny rätt framförs dans av elever vid estetprogrammet.
— Jag har inte hört talas om dans och mat i den här typen av kombination tidigare utan det är en idé som växte fram under hösten. Det har också blivit modernt i restauranger att försöka skapa en upplevelse som sticker ut och hitta nya vägar. Idag är det inte bara mat på en tallrik, utan folk vill uppleva mycket olika saker när de är ute och äter och likadant är det när man går på dansföreställningar, säger Johanna Ståhlgrensom är lärare på restaurangprogrammet.
— Jag tänkte: Ja! Mat och dans! Jag gillar att överraska. Och det här blir urpremiär för konceptet hos oss, och för koreografin och musiken, konstaterar dansläraren Linda Svensson.
Samtidigt som de båda lärarna ser att mat och dans som kombination kan förhöja upplevelsen för gästerna genom att erbjuda en upplevelse för alla fem sinnen, så finns det även mycket för eleverna att hämta ur samarbetet.
— Det ger en förståelse för varandra och olikheterna men också att man kan väva samman våra olika yrken. Både yrkena är väldigt kreativa och skapande. Esteteleverna jobbar med gäster och deras upplevelser på ett sätt och på restaurang- och livsmedelsprogrammet gör man det på ett annat. Slår vi ihop det kan det bli en väldigt positiv upplevelse för gästerna, konstaterar Johanna Ståhlgren.
— Samarbetet är utmaning och vi vidgar våra vyer genom att få vara på ett nytt ställe, i en annorlunda lokal. Jag hoppas att gäster som kommer hit får ett nytt intresse för dans som de inte fått se tidigare. Att de kan känna att det öppnar deras sinnen, säger danseleven Felicia Corn.
Media hälsas välkommen att delta vid lunchen, som hålls i restaurangprogrammets lokaler i Utbildningens hus i Alingsås fredagen den 15 mars klockan 12:00.
Kontakt:
Linda Svensson, danslärare på estetprogrammet, linda.k.svensson@alingsas.se, tfn: 073-99 56 894.
Johanna Ståhlgren, lärare på restaurang och livsmedelsprogrammet, johanna.stahlgren@alingsas.se, tfn: 0322-61 65 79.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.