I maj och juni intar gatukonstorganisationen Artscape tolv kranskommuner runt Göteborg, däribland Alingsås. En fasad på Kungsgatan 9, en vägg på Alströmergymnasiet och en del av Kulturskolan Esteticum transformeras till bestående konstverk med folksagor som tema.
ARTSCAPE SAGA som projektet heter, har bjudit in ett tjugotal internationella och svenska konstnärer att skapa enorma fasadmålningar, inspirerade av klassiska folksagor från hela världen.
– Med klassiska folksagor som tema kan vi ta urbankonsten i en ny spännande riktning. Samtidigt som vi får chansen att visa upp världens rika utbud av berättelser, med likheter och olikheter, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.
I Alingsås kommer fasaden som vätter mot kommunens parkering på Kungsgatan 9 målas av Nathalia Rak från Polen och en vägg på Alströmergymnasiet ska smyckas i storformat av Jade Rivera från Peru. Dessa påbörjas måndagen den 27 maj.
Torsdagen den 30 maj kl 14-19 bjuds dessutom alla alingsåsare in att delta i en medskapande muralworkshop för det tredje och sista konstverket, när en av Kulturskolans väggar på Esteticum ska målas. Det är helt gratis att delta, man behöver inte föranmäla sig och det är inga krav på förkunskaper. Färg och material finns på plats - det är bara att dyka upp - ta gärna på oömma kläder som tål färgstänk. Folksagor kommer även vara temat när allmänheten välkomnas att delta i konstskapandet.
Samarbetsprojekt över gränser
Alingsås kommun deltar i Artscape som en av tolv inbjudna i Västra Götalandsregionen. Projektet finansieras delvis av kommunen, delvis av regionalt stöd och beslutet att delta togs av dåvarande kultur- och fritidsnämnden 2018. Alingsås blir med detta en del av ett större sammanhang som tillsammans med GR-kommunerna och Borås kommer utgöra ett av världens största sammanhållande områden för urban gatukonst.
– Vi sneglar lite på Borås och vad deras satsning på konst har gjort för staden, säger Johan Edgren, verksamhetschef. Eftersom Alingsås är en trästad med anor, tror vi att mötet med det gamla och det moderna ger både utvecklingskraft och dragningskraft till området, avslutar han.
Mer information på: alingsaskulturhus.se och artscape.se samt Artscapes FB och Instagram.
Faktaruta:
När: 27 maj till 16 juni 2019
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
ARTSCAPE SAGA och aktiviteterna under festivalen är helt gratis. Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodstiftelsen, Västra Götalandsregionen och Kulturmiljonen GR och i samarbete med kommunerna, Nordsjö Färg och Stavdal. Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014 och har sedan dess anordnat storskaliga kulturprojekt i Göteborg och Värmland.
Kontakt:
Daniel Wakeham
tlf. 073-683 99 22
mail. daniel@artscape.se
Johan Edgren
tlf. 0322-61 66 25
mail. johan.edgren@alingsas.se
Länk till presskit: https://drive.google.com/drive/folders/0B7-zPr0IME8lYS05dk5JczBma1k (Fri användning av bilder så länge konstnär och fotograf nämns – står med i filnamnet)
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.