2022-06-01 14:30Pressmeddelande

Unika bronsåldersfynd visas på Alingsås museum

Del av affisch till utställningen Bronsskatten på Alingsås museum.Del av affisch till utställningen Bronsskatten på Alingsås museum.

Onsdagen den 15 juni kl. 17 är det äntligen dags att inviga Alingsås museums nya utställning ”Bronsskatten”. För första gången visas nu den unika skatt som hittades i Alingsås våren 2021 som visade sig vara ett 2 500 år gammalt bronsåldersfynd. Varmt välkommen på vernissage!

— Det är fantastiskt att Alingsås museum fått äran att vara först ut med att visa upp denna unika bronsskatt. Ända sedan nyheten om fyndet offentliggjordes har vi arbetat för att ge alingsåsarna möjlighet att få beskåda fynden på plats i just Alingsås, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Som de flesta vet vid det här laget var det kartritaren och orienteraren Tomas Karlsson som våren 2021 var ute i skogen då han av en händelse hittade det unika bronsåldersfyndet. En skatt som legat gömd under ett stenblock i drygt 2 500 år. Nu visas bronsföremålen upp för allmänheten i utställningen Bronsskatten.

—  Skatten är ett av de mest spektakulära fynd som någonsin gjorts i Sverige. Det kastar nytt spännande ljus över bronsåldern men också över vår egen hembygds forntid. Uppenbarligen var Alingsåstrakten mer betydelsefull än vad vi tidigare anat, säger Simon Waern (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

De båda kommunalråden hoppas på stor uppslutning från allmänheten.

— Nu hoppas vi verkligen att alingsåsarna går man ur huse för att se Bronsskatten!

Utställningen Bronskatten

Besökarna kommer få se en utställning som visar fyndet som består av de halsringar, fotringar, kedjor och dräktsnålar arkeologerna fann under utgrävningen av fyndplatsen - som räknas till de viktigaste arkeologiska fynden i Sverige på senare tid.

Man får också ta del av berättelsen om hur skatten hittades och en visualisering om bronsåldern. Utställningen ställer också en rad frågor; varför låg föremålen under stenarna? Har någon gömt dem? Hur kan fynden vara så välbevarade? Och vem bar smyckena egentligen?

— Vi presenterar en fullständigt unik utställning som alla bara måste se, säger Maria Larsdotter-Spertina, kulturchef. Varmt välkomna hela Sverige - och världen!

Invigningsprogram

Invigningsceremonin hålls i museiparken framför Alströmerska magasinet och startar kl.17. Kom gärna i god tid och var beredd att köa in till själva utställningen, då mycket folk väntas komma.

Hållpunkter:

17.00 - Kulturchef Maria Larsdotter-Spertina hälsar välkommen
17.05  - Bronsskattens upptäckare Thomas Karlsson berättar
17.10 - Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande och Simon Waern (S), kommunstyrelsens vice ordförande talar och inviger utställningen.

Fanfar med näverlurar.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Maria Larsdotter-Spertina
Verksamhetschef Kultur, turism och evenemang
Maria Larsdotter-Spertina