2019-01-30 14:56Pressmeddelande

Trixade för allas lika värde

null

”Ni är Alingsås framtid. Det finns ingenting som är omöjligt”. Det konstaterade Emil Jylhänlahti från Svenska fotbollsförbundet när han under veckan föreläste för kommunens högstadieelever på temat värdegrund.

Under veckans föreläsningar, som hålls ute på skolorna, varvas budskap om respekt, gemenskap och allas lika värde med bolltrix. Något som Emil Jylhänlahti är expert på. Hans bollkonster har tagit honom runt världen. Med sin fotboll har han trixat framför allt från den Indonesiska kungafamiljen till shejken i Dubai. I veckan har turen att se på hans bollkonster mixat med prat om allas lika värde kommit till Alingsås ungdomar.

    — Föreläsningen var jättebra - budskapet att alla ska acceptera varandra, det är viktigt. Jag försöker vara en schyst kamrat och sprida kärlek och glädje, konstaterade 16-åriga Hozaifa Batal som går på Östlyckeskolan i Alingsås.

Föreläsningen är en del av veckans VM-kval i futsal som hålls i Alingsås. Futsal är en slags inomhusfotboll, och under fyra dagar spelas sex kvalmatcher i Alingsås. I samband med detta så har Svenska fotbollsförbundet passat på att tillsammans med kommunen bjuda in sjuor, åttor och nior till samtal om värdegrund blandat med bolltrix och utdelning av gratisbiljetter till VM-kvalmatcherna. Totalt kommer runt 1 7000 elever att få ta del av föreläsningen.

    — Det viktigt att inse att inget är omöjligt. För att bli mycket bra på något måste ni öva och träna. Allt går om ni bara bestämmer er för att klara det. Ni är den stora motorn i det här. Och tänk på att man kommer så mycket längre genom att vara en schyst människa, sa Emil Jylhänlahti till ungdomarna som lyssnade till honom i Östlyckeskolans sporthall.

15-åriga Ruzhdi Krasniqi var nöjd med föreläsningen.

    — Det är exakt så här som jag tänker. Jag försöker också följa mina drömmar om att bli fotbollsproffs. Jag tränar och tänker positivt, att jag ska klara det!

Kontakt:

Jan Magnusson, tf förvaltningschef barn och ungdom, jan.magnusson@alingsas.se, tfn: 0322-61 64 22.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson