2019-01-16 17:34Pressmeddelande

Svenska Kaffemästerskapen i Alingsås närmar sig

null

Det har nästan gått ett år sedan nyheten släpptes om att Svenska Kaffemästerskapen kommer att anordnas i Kaféstaden Alingsås och snart, den 21-24 februari, är det dags. Under fyra dagar kommer tävlande från hela Sverige till Nolhaga sporthall för att visa upp sina färdigheter i just kaffe.

Bakom Svenska Kaffemästerskapen står organisationen SCA - Specialty Coffee Association Sweden som har valt att placera årets Kaffe-SM i Alingsås. Sveriges främsta kaffespecialister kommer hit för att tävla om vem som är bäst på att rosta, brygga, servera, skapa kaffekonst och smaka av kaffe för att sedan kunna ha en chans att ta sig vidare till VM och få representera Sverige. Temat för 2019 års kaffesverige är ”hållbarhet” och där tävlingarna i SM är tänkt som en avspark.

– Vårt mål och syfte är att lyfta den svenska kaffekulturen och ta vara på de traditioner och den kunskap vi har. Det finns många duktiga kaffehantverkare runt om i Sverige som förtjänar att lyftas. SM i Kaffe har vuxit varje år med större och större intresse och därför känns det fantastiskt att till slut landa i självaste Kaféstaden, säger Ida Strid från SCA Sweden i ett tidigare pressmeddelande från Alingsås kommun.

– Det är fantastiskt att Svenska kaffemästerskapen kommer till Alingsås! Kaffe-SM stärker Alingsås som kaféernas stad och jag hoppas att det kommer inspirera och stärka alla som brinner för vår kafékultur, säger Anne Gunnevik (L), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Samtidigt som Alingsås är inne i sitt 400:ade år som stad med allt som händer under själva jubileumsåret kommer Nolhaga sporthall i februari att fyllas med kaffeentusiaster och andra intresserade. För de besökande kommer även en mässa med utställare att finnas på plats i hallen och möjligheten till att följa tävlingarna alla dagar.

– Att Svenska mästerskapen i kaffe nu har kommit till Kaféstaden Alingsås känns ju helt rätt med tanke på vår stads historia. Kaffe och kafékulturen är en av vår kommuns många stoltheter och nu uppmärksammar vi det lite extra under tävlingsdagarna, säger Arvid Johansson, turistinformatör på Alingsås kommun.

Utöver själva tävlingarna kommer det också att arrangeras andra aktiviteter på stan som exempelvis filmvisning med kaffetema, föreläsningar om kaffe och hållbarhet och sist men inte minst provsmakningar.

– Där det goda, nymalda kaffet serveras vill man gärna vistas. Kaffe är en universell dryck som öppnar för världen. I Alingsås samlas många kulturer och vi brygger och dricker vårt kaffe på olika sätt, men kaffet förenar oss, avslutar Anne Gunnevik (L), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

När: 21-24 februari.
Var: Nolhaga sporthall, Nolhaga allé.

Tävlingarna är: Swedish Barista Championship, Swedish Latte Art Championship, Swedish Coffee Roasting Championship, Swedish Brewers Championship och Swedish Cup Tasters Championship.

Programmet för Kaffe-SM kommer att finnas på kafestaden.se

Kontakt:

Arvid Johansson, turistinformatör Alingsås kommun
arvid.johansson@alingsas.se, 0322 - 61 64 61

Maria Källgren, kommunikatör Alingsås kommun
maria.kallgren@alingsas.se, 0322 - 61 70 32


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson