2019-11-22 10:01Pressmeddelande

Stort intresse för att starta eget

null

Det är stort intresse för nyföretagande i Alingsås kommun. Det är högt söktryck till de starta eget-kurser som kommunen erbjuder och många hör av sig till kommunens näringslivsenhet för att få råd och stöd i just nyföretagarfrågor.

Många kommuninvånare går runt med drömmar om att starta eget. Det konstaterar kommunens näringslivsstrateg Angelica Larsson och visar på det faktum att intresset för kommunens utbildningar i nyföretagande är oerhört populära. Under hösten erbjöd kommunen i samarbete med det delvis statligt ägda Almi Företagspartner Väst flera starta eget träffar som snabbt blev uppbokade.

     — Att det startas nya företag är jätteviktigt för att kommunen ska leva! Man ska kunna bo och verka i Alingsås kommun och nyföretagandet är en viktig del av detta. Vi märker att intresset är stort – det finns många idéer och många med starta eget-drömmar som kanske bara behöver lite lotsning och tips från oss för att visionerna ska kunna förverkligas.

Några av de frågor som togs upp under höstens seminarier i Alingsås var hur man kan utveckla sin affärsidé, planera företagets ekonomi och arbeta med försäljning och marknadsföring. En av kursdeltagarna var Anna Eliasson. Hon har redan hunnit skaffa F-skattsedel och håller nu på att starta ett konsultföretag som arbetar med organisatorisk och social arbetsmiljö.

     — Det är toppen att det erbjuds sådana här kurser! Det har varit väldigt, väldigt bra. Det visar att kommunen stöttar och har ett intresse för nyföretagande. Jag känner att jag får förståelse och det har varit ett bra sätt för att få lite hjälp.

     — Jag har funderat länge på att starta eget - det är en skräckblandad förtjusning i detta; ovissheten skrämmer ju lite grand, vi är ju trygghetsnarkomaner lite till mans. Samtidigt känns det helt rätt och jag ser en möjlighet att bygga upp något!

Christoffer Zevin som företagslots i Alingsås kommun säger att det finns mycket som kommunen kan bidra med för de som bär på starta eget drömmar.

     — Kurserna är en väg in i detta. Sedan kanske man behöva mer råd, tips, kontakter och hjälp. Det försöker vi att erbjuda! Jag är ju här för kommuninvånarnas och företagarnas skull – för att stötta och komma med tips.


Kontakt:
Anna Eliasson, nyföretagare, anna.katarina.82@gmail.com, 070-36 70 803.
Angelica Larsson, näringslivsstrateg, angelica.larsson@alingsas.se, 0322-61 69 01.
Christoffer Zevin, företagslots, christoffer.zevin@alingsas.se, 0322-61 69 18.
Sandra Claesson, rådgivare Almi Företagspartner Väst, sandra.Claesson@almi.se, 033-20 68 07, 072-201 73 52.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund