Nya och effektiva arbetssätt på socialförvaltningen har skapat ekonomiskt utrymme för stora satsningar på att arbeta förebyggande.
— Känns jättebra att vi kommit så här långt och jag tror vi håller på att bygga upp något bra som också är hållbart över tid, säger Karin Alvermalm, chef på socialförvaltningen.
Under 2022 satsar socialförvaltningen på hela 13 nyanställningar. Rekrytering pågår för fullt, och det genomgående temat för alla nya medarbetare är att de ska arbeta riktat förebyggande på ett tillgängligt vis för alingsåsarna. Serviceinsatser som inte kräver utredning ska kunna utföras i högre utsträckning, och effektivt stöd ska ges på hemmaplan istället för på boende eller i form av placeringar.
— Ett exempel är att vi nu ger föräldrastöd till föräldrar med barn upp till 18 år som service, man kan bara kontakta oss och direkt få hjälp. Det kan finnas olika utmaningar som förälder eller så är man bara orolig för sitt barn, säger Karin Alvermalm och fortsätter:
— Även mot vuxna bygger vi ut stödfunktionen. Vi vill vara på plats och ge stöd i hemmet för att bygga upp en vardag som fungerar där. Det ger mycket bättre långsiktig effekt än att erbjuda tillfälligt stöd på ett boende eller vid en placering. Vi för också en dialog om att öppna en familjecentral i Sollebrunn för att bli mer tillgängliga i den norra delen av kommunen. Vi bygger helt enkelt ut socialförvaltningen på bredden.
Bakgrunden till den här satsningen är till stor del ett förnyat arbetssätt. Exempelvis har de köpta vårdkostnaderna gått ner då fokus redan har skiftat till att hjälpa individer och familjer i sin befintliga vardag. Vidare har ett aktivt arbete med försörjningsstöd minskat bidragen och istället fått människor snabbare tillbaka mot en egen försörjning.
— Dessutom har vi samordnat våra verksamheter förvaltningsövergripande, och på det hela taget har vi då frigjort pengar som täcker den här satsningen. På sikt leder det här arbetet förhoppningsvis till ännu färre omhändertaganden, placeringar och andra akutåtgärder, säger Karin Alvermalm.
Omställningen har gått fort de senaste åren. Men den ligger inte desto mindre i linje med framtiden. Den nya socialtjänstlagen som förväntas klubbas igenom mot slutet av året trycker mycket på att det förbyggande arbetet ska stärkas.
— Det i kombination med forskning och våra egna analyser ligger bakom den här riktningsförändringen. Sen är vi medvetna om att det har gått snabbt och vi kan behöva skruva på vissa saker under resans gång. Men kärnan - att vi vill vara tillgängliga för alingsåsarna och ge professionell hjälp av hög kvalité i ett tidigt skede - tror vi är helt rätt väg att gå, säger Karin Alvermalm.
Thorsten Larsson (M) är ordförande i socialnämnden. Han understryker vikten av att socialtjänsten ska finnas för dem som behöver den.
— Vi i nämnden har en stor samsyn med förvaltningen och står bakom den här satsningen till hundra procent. Känns jättebra att vi skapat utrymme för att arbeta mer förebyggande utan att tvingas skjuta till ytterligare medel. Vi ser fram emot att följa det fortsatta arbetet och vilken effekt det kan ge på lång sikt, säger Thorsten Larsson.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.