Torsdag den 11 april kommer professorn Misse Wester till Sparbankssalen i Alingsås och föreläser om klimatångest, smygflyg och miljöpsykologi. Misse är bland annat känd från Nedsläckt land i SVT där 10 deltagare får klara sig i ett samhälle utan el.
Under Framtidsveckan som äger rum mellan den 8 april och den 14 april kommer Misse Wester till Alingsås och föreläser om klimatet och vad som händer och hur människor agerar och reagerar vid kriser. Misse Wester arbetar som professor och har två spår i sin forskning. Det ena spåret riktar in sig på hur vi människor tänker och agerar när det gäller klimatförändringar. Under rubriken Klimatet och du - klimatångest, smygflyg och miljöpsykologi, vidareutvecklar hon resonemanget.
- Hur kommer det sig att trots att klimatförändringarna ses som en av de största utmaningarna i modern tid, så gör vi väldigt lite åt det. Genom att utveckla modeller och teorier kring mänskligt beteende finns det möjlighet att förklara detta, säger Misse Wester.
Det andra spåret i hennes forskning är vad vi faktiskt gör vid en kris.
- Springer vi till vänster eller höger vid en brand, och vad beror det på? Här finns det det många föreställningar och antaganden om vad folk gör och som kanske inte stämmer med vad de drabbade själva tänkte, berättar Misse Wester.
Hon menar på att de flesta människor uppför sig rationellt, klokt och empatiskt vid kriser. Att få panik, till exempel att lämna sin grupp vid en lavin är i verkligheten ovanlig. Tron att folk får panik och agerar egoistiskt får bland annat konsekvenser när myndigheter inte går ut med all information. Det finns ett begrepp för det här som kallas ”elitpanik”. De som styr tror att folk handlar irrationellt och egoistiskt och fattar beslut utifrån det. I själva verket rusar de mot platsen för att hjälpa till.
- Den röda tråden är beteende. Vad man gör, varför man gör det och varför man tror att andra gör det, avslutar Misse, som ser fram mot föreläsningen i Alingsås då hon vanligtvis inte föreläser i den här typen av sammanhang.
Misse Wester är gästprofessor vid avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet vid Lunds universitet. Just nu är hon aktuell i SVT:s program "Nedsläckt land" där hon medverkar som expert och forskare.
Framtidsveckan vill samla alla som vill vara en del av ett grönare, hållbarare och mer inkluderande Alingsås till en gemensam vecka fylld av goda exempel på allt som redan görs men också visioner kring framtiden.
Ytterligare information
Misse Wester: e-post: misse.wester@risk.lth.se
Charlott Klug, Folkhälsostrateg, tlf. 0322-61 62 57, e-post: charlott.klug@alingsas.se
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.