Tidigare i år släpptes jubileumsboken som en del av Alingsås 400-årsfirande. Nu tas nästa steg när boken delas ut till samtliga av kommunens skolor och äldreboenden.
– Det känns viktigt att tillgängliggöra vår historia! Och vi hoppas att boken ska komma till glädje, väcka nyfikenhet, förundran och användas i undervisningen, säger Birgitta Westergren-Lenken, projektledare för 400-årsjubileet.
Författaren Erik Hallberg har skrivit Alingsås jubileumsbok som har namnet "Den goda viljans bygd". Tidigare i våras var det bokrelease med föreläsning, och sedan 1 april finns den att köpa på Turistbyrån. Nu tas nästa steg för att invånarna i Alingsås kommun ska få ta del av boken.
– Vi tycker att boken är så fin och innehållsrik med både text och bild så det känns angeläget att vi kan dela med oss till både den äldre och den yngre generationen, säger Birgitta Westergren-Lenken.
På torsdagen började utdelningen på Lendahlsskolan och Brunnsgården. Alla övriga äldreboenden och skolor kommer att få sina böcker i omgångar innan sommaren. Varje skola får tre böcker vardera bortsett från några skolor som på grund av deras storlek endast får en. Varje avdelning får en egen bok på alla äldreboenden.
– Med start i dag är det närmare hundra böcker som ska delas ut, avslutar Birgitta Westergren-Lenken.
Mer information
Birgitta Westergren-Lenken, projektledare 400-årsjubileet, 0322 - 61 63 64.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.