Den 15 mars så kommer Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Alingsås för att inspirera och inspireras av personal inom skolans värld.
— Vi är glada att Peter vill ta sig tid att komma till Alingsås. Det blir en fin möjlighet för oss att få lyssna in vad Skolverkets generaldirektör brinner för och vilka frågor han vill driva framöver. Vi får möjlighet att delge Peter hur skolvardagen ser ut här i Alingsås och så vill vi förstås få information om Skolverkets mest aktuella frågor, säger Rachel Törnell som är verksamhetschef för grundskolan och grundsärskolan i Alingsås kommun.
Peter Fredriksson är i grunden lärare i svenska och historia, och som svenskalärare uppmuntrade han gärna eleverna att skriva dikter och läsa poesi. En av de som satt där i bänkraderna var artisten Håkan Hellström. Den kända låtskrivaren har i flera intervjuer hyllat Fredriksson som en stor inspiratör. Nu ska alltså läraren som blev generaldirektör inspirera i Alingsås; denna gång de runt 40 medarbetare, som är inbjudna till förmiddagsträffen som hålls på Grand Hotell.
Bland några av frågorna som engagerar Fredriksson finns den om det kollegiala lärandet, alltså hur personalen inom skolans värld kan hitta metoder för att samarbeta mer sinsemellan. Han har tidigare lyft frågan om hur ämneslärare i länder som är framgångsrika när det gäller utbildning samarbetar mycket mer än i Sverige. Han har även framhållit vikten av ett pedagogiskt ledarskap med fokus på det som händer i klassrummet.
Skolverket tar bland annat fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd, nationella prov och utfärdar lärarlegitimation.
Media hälsas välkommen till Grand Hotell i Alingsås den 15 mars. Träffen startar klockan 9.30 och klockan 12.00 så har Peter Fredriksson möjlighet att svara på medias frågor.
Kontakt:
Rachel Törnell, verksamhetschef för grundskolan och grundsärskolan, rachel.tornell@alingsas.se, 0322-61 70 67.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.