2022-12-05 06:30Pressmeddelande

Samverkansprojekt skapar rörelse i skolan

Barn och Victor aktiverar sig tillsammans på en rast.

Projektet Rörelse på rast är nu i full gång på ett antal skolor i Alingsås kommun. Vi besökte Stora Mellby skola där rörelseglädjen frodades med hjälp av den externa aktivitetsledaren Victor. 

Rörelse på rast är ett projekt som sker i samverkan mellan Sparbankstiftelsen Alingsås, RF-SISU samt Lerum, Vårgårda, Herrljunga och Alingsås kommun. Syftet är att öka rörelsen bland eleverna med hjälp av externa aktivitetsledare som besöker skolorna för att skapa och delta i aktiviteter på rasterna.

— Vi vill få så många som möjligt att röra på sig. Därför försöker vi bygga upp ett smörgåsbord av aktiviteter så att alla kan hitta något som är kul. Samtidigt behöver vi inte peta för mycket i ett gäng som spelar fotboll eller leker jage, utan det handlar om att fånga upp de som kanske har svårt att hitta roliga sätt att röra sig på, säger Victor Ryman, aktivitetsledare från RF-SISU.

På lång sikt är planen att alla skolor ska involveras i projektet. Till en början är aktiviteterna sedan i höstas i gång på Noltorpsskolan, Nolbyskolan, Lendahlsskolan, Stora Mellby skola och Stadsskogenskolan. Victor Ryman har Stora Mellby skola som ett av sina ansvarsområden och varje torsdag besöker han Bjärke för att träffa barnen. Att Victor är populär blir tydligt när Clara Frisk, Melvin Bergqvist och Edwin Johansson i årskurs 3 berättar.

— På torsdagar är rasterna roligast. Det är lättare att röra på sig när det finns så mycket att välja på. Victor är bra och rolig att leka med, tycker klasskompisarna.

I dag har de lekt följa John, kastat boll och spelat tennis. För Clara är även hopprepet en favorit, men det har hon inte hunnit med den här rasten.

Helena Jonsson och Nina Johansson är två av pedagogerna som följer leken från nära håll. De har bara positiva saker att säga om projektet.

— Tycker att vi redan märkt att rörelsen har ökat bland många barn. Att vi har tillgång till redskapen även de dagar inte Victor är här underlättar också för barnen att hitta på aktiviteter. Så det här är verkligen ett positivt projekt, säger kollegorna.Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander