2022-06-13 05:00Pressmeddelande

Pressvisning av Bronsskatten på Alingsås museum

Del av affisch till utställningen Bronsskatten på Alingsås museum.Del av affisch till utställningen Bronsskatten på Alingsås museum.

Media hälsas välkommen på pressvisning av Alingsås museums nya utställning Bronsskatten onsdagen den 15 juni kl. 11. Senare samma kväll sker den offentliga invigningen tillsammans med Thomas Karlsson som hittade skatten, kommunfullmäktiges ordförande och de båda kommunalråden.

— Vi är fantastiskt glada att vi nu kan visa fynden, säger Mikael Hammelev Jörgensen, utställningsproducent Alingsås museum. Jag vill också passa på att framhålla det goda samarbetet mellan vårt museum, Lödöse museum och VGR i stort. Även om det varit kort om tid tycker jag vi fått ihop en fin utställning som berättar historien om hur bronsskatten hittades. 

Depåfyndet, som det kallas, visade sig vara ett av de större i Europa från senare år och består av olika smycken och dräktspännen som har tillhört en högstatuskvinna. De är välgjorda och noggrant konstnärligt utformade, och dessutom välbevarade.

Utställningen Bronsskatten tar också upp konserveringsprocessen och forskning kring fynden. Alingsås museum har också satsat på att låta ta fram två kopior som kommer glänsa, så som fynden också gjorde en gång.

Pressvisning kl. 11

Pressvisningen sker på Alingsås museum, Alströmerska magasinet, onsdagen den 15 juni kl. 11.00.

— För alingsåsarna och Alingsås museum är detta ett helt unikt tillfälle, säger Maria Larsdotter-Spertina, kulturchef Alingsås kommun. Att under denna sommar kunna erbjuda en utställning med dessa klenoder, ge möjlighet till besökarna lära sig mer om perioden och få möjlighet att känna historiens vingslag på riktig. Det är härligt!

Invigningsprogram kl. 17

Invigningsceremonin hålls i museiparken framför Alströmerska magasinet och startar kl.17. Kom gärna i god tid och var beredd att köa in till själva utställningen, då mycket folk väntas komma.

Hållpunkter:

17.00 - Kulturchef Maria Larsdotter-Spertina hälsar välkommen
17.05  - Bronsskattens upptäckare Thomas Karlsson berättar
17.10 - Kristina Grapenholm (L) kommunfullmäktiges ordförande, Daniel Filipsson (M) kommunstyrelsens ordförande och Simon Waern (S) kommunstyrelsens vice ordförande talar och inviger utställningen.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.