2021-11-23 08:58Pressmeddelande

Pressträff: Tryckt till jul - en utställning om jultextilier på Alingsås konsthall

Media hälsas välkommen till pressträff på Alingsås konsthall torsdagen den 25 november kl. 13, inför nya utställningen Tryckt till jul.

Traditionen att smycka sitt hem till jul är gammal och textilier har länge varit en del av detta. Textilier som var vävda, broderade eller målade användes för att komplettera helgstämningen. Motiven hämtades från de bibliska berättelserna och försågs ofta med citat.

I utställningen visar vi tryckta jultextilier genom olika tiders bordsdukningar och fokuserar också lite extra på jultextilernas motiv, berättar Greta Vocar, utställningsproducent Alingsås konsthall. 

När? Torsdagen den 25 september kl. 13
Var? Alingsås konsthall

På plats under pressträffen finns utställningsproducent Greta Voćar.

Tid finns för frågor och fotografering.

-----------

Välkommen också på vernissage!

Lördagen 27/11 kl 11.00 inviger Håkan Stern (S), ledamot i kultur- och utbildningsnämnden, utställningen. Därefter följer ett kortare samtal med kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som skrivit boken Tryckt till jul och även lånat ut delar av sin textilsamling till utställningen. Boken kommer att finnas till försäljning under utställningen.

Efter samtalet följer föredraget Textila detektiver, där Lindqvist och Odenbring Widmark berättar om sin forskning och arbete kring tryckta textilier.

Ta gärna med egna textilier hemifrån och få dem ”artbestämda” efter föredraget!

Utställningen Tryckt till jul pågår 27/11 2021 - 15/1 2022


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Utställningsproducent Alingsås konsthall
Greta Voćar