Med bara ett år kvar till Potatisfestivalens 40-årsjubileum laddar Alingsås återigen inför tre dagar fylla med aktiviteter och evenemang, den här gången med Nolhaga slott och park som en central plats.
Den 14-16 juni är helgen då Alingsås förvandlas till en sprudlande festplats när 2019 års Potatisfestival anordnas. Festivalen invigs traditionsenligt under fredagen med sill och potatis samtidigt som det blir underhållning i Åmanska parken från kl. 17. Det blir dansuppvisning med Kulturskolan och uppträdande av barn från Alingsås musikklasser som tillsammans med Lena Holst, ”Lena med bullen”, har övat in låtar med anknytning till staden.
Fredagens evenemang på kvällen riktar sig främst till ungdomarna som själva har fått vara med och påverka val av artister. En nyhet för i år är ”Alingsås Talang” som fritidsgården Arena Elva står bakom där barn och ungdomar har möjlighet att visa upp sina talanger på scen. Därefter fortsätter programmet i dagarna tre med nya inslag och återkommande favoriter, bland annat ankrace, alléloppis, ponnyridning, ansiktsmålning, fikavandring och musik. Och för de danssugna spelar dansbandet Excess under lördagskvällen.
Alingsås 400 år och stjärnor på slottet
På Nolhaga slott, som i samband med att Alingsås firar 400 år 2019 och har öppet för allmänheten, kommer även Potatisfestivalen att förlägga en del av sina programpunkter under lördagen. I slottsparken kommer det att bjudas in till musikal, kuplett och visa med mera med en rad olika artister, bland annat Lasse Lindbom och Malena Tuvung. En annan nyhet för i år är att Grill-SM, under festivalhelgen, har valt att arrangera sina tävlingar i Nolhagaparken.
Likt tidigare år har föreningsliv, näringsliv, medborgare och kyrka en betydande roll för Potatisfestivalen som tillsammans sluter upp, engagerar sig och står för många aktiviteter och uppvisningar i såväl innerstaden som i Nolhaga.
– Slottet, gården och parken är en mycket vacker och värdefull del av vår stad. Runt slottet finns fina möjligheter för våra kreativa föreningar att ordna lekfulla aktiviteter av olika slag och bjuda in festivalens besökare till nya upplevelser. Vi öppnar Nolhaga slott för alla och våra besökare kan smidigt följa promenadstråken mot nya festligheter i parken och konstutställningar i slottet, säger Anne Gunnevik (L), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.
Välkommen till Potatisfestivalen den 14-16 juni!
För mer information och löpande uppdateringar:
kafestaden.se
facebook.se/kafestaden
instagram/potatisfestivalen
Kontaktpersoner:
Claes Andreasson, projektledare
claes.andreasson@alingsas.se
0734-269840
Maria Källgren, kommunikatör
maria.kallgren@alingsas.se
Telefon: 0322-617032
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.