2023-02-28 06:00Pressmeddelande

"Persikolunden" invigs på Bjärkegårdens äldreboende

Fredagen den 3/3 kl. 11 invigs den konstnärliga gestaltningen I persikolunden sjunger en näktergal på Bjärkegårdens äldreboende. Det är konstnären Eva Olsson som skapat verket speciellt för äldreboendet.

Verket I persikolunden sjunger en näktergal består av 3 stycken akrylmålningar – en diptyk och en separat målning – en fågelsiluett i trä och sju stycken kuddar med ett handtryckt mönster på tyg. Kuddarnas mönster har tryckts av de boende under två workshops tillsammans med konstnären.

— Det ger en extra fin känsla då flera av de boende har varit delaktiga i konstverket, både genom att de varit med i juryn och valt konstnär och att de sedan deltagit i workshop med konstnären och skapat en del av verket själva, säger Greta Vocar, utställningsansvarig på Alingsås konsthall.

Den konstnärliga gestaltningen är placerad i förbindelsegången där den äldre och den nyare huskroppen möts. Kuddarna är placerade i anslutning till målningarna och i Vinterträdgården, som har stora fönsterpartier mot förbindelsegången. På så vis uppstår ett möte och samspel mellan rummen, brukarna och konsten.

Konstverket installerades 2023 och finansierades av 0,5 %-regeln vilket innebär att 0,5 % av kostnaderna vid ny- och ombyggnation i kommunen avsätts till konstnärlig gestaltning. Konstverket ägs av Alingsåshem.

— Vi tycker den konstnärliga gestaltningen tillför ett mervärde till hela verksamheten och hoppas att de olika delarna ska sprida glädje och värme till de boende och alla som verkar i eller besöker Bjärkegården, säger Claes Setthagen, affärsområdeschef Alingsåshem.

Ur motiveringen vid val av konstnär:

”Eva Olssons idéskiss utgår från en bildvärld som fungerar väl för verksamheten, de boende, personal, besökare och platsen. I målningarna anas flickgestalter som omfamnar persikoträd. Träden representerar natur, något lite exotiskt och värme. Kulörerna går i samklang med den färgsättning som finns på platsen för konst och i Vinterträdgården strax intill. Det är varma jordtoner och inslag av en något kyligare ton, for att skapa rumslighet på bildytan. Målningarna och objektet, i form av en utsågad siluett av en näktergal i trä, syns på avstånd om man som besökare kommer från entrén.”

Om konstnären

Eva Olsson (f1962) bor och är verksam som konstnär i Ambjörnarp, Tranemo kommun. Hon är utbildad vid Falmouth College of Arts och Norwich School of Art & Design, England.

I Eva Olssons bildvärld framträder berättelser som bygger på vardagliga göromål och händelser. Här finns tankar och reflektioner om den tid vi lever i, om relationer, tolerans och begränsningar. 

Invigning

Invigningen sker fredagen den 3/3 kl. 11 på Bjärkegårdens äldreboende i närvaro av konstnären.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Utställningsproducent Alingsås konsthall
Greta Voćar

Relaterad media