Under onsdagskvällen öppnade Alströmergymnasiet portarna och välkomnade blivande gymnasieelever till öppet hus. Besökarna var många och fulla av frågor om skolan och dess utbildningar.
I entrén välkomnades gästerna av livemusik från några av skolans estetelever. Några meter längre bort bjöd ungdomarna från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på smårätter och soppa. Skolan var fylld av stationer där de olika studieprogrammen mötte besökarna.
En som var på plats för att få mer kött på benen inför det stundande gymnasievalet var Ella 15 år.
— Det är lite nervöst att välja något nytt. Det står mellan det humanistiska och det samhällsvetenskapliga programmet. Jag gillar So-ämnena och språk, berättar Ella.
Som sällskap hade hon med sig sin mamma Marie. När hon var ung och i samma situation som Ella är nu, fanns det inga öppna hus på gymnasieskolorna.
— Det fanns ingenting, jag bara valde. Det här är jättebra, speciellt för dem som står i valet och kvalet. De får komma hit, träffa lärare och ställa frågor, säger Marie.
Öppet hus är inte bara en chans för blivande gymnasielever att informera sig. Det är också en möjlighet för Alströmergymnasiet att visa upp sig. Skolans olika studieprogram får presentera sig och visa varför ungdomarna ska välja just deras inriktning.
— Detta är ett bra komplement till nioendeklassarnas årliga besöksdag. Vi får visa upp vår verksamhet och lokaler inte bara för ungdomarna utan också för föräldrarna, säger Karin Burman som är lärare på det Estetiska programmet.
Dessutom får eleverna från de olika programmen visa upp sina färdigheter de lärt sig under sin utbildning. Vård- och omsorgsprogrammet visade till exempel hur det går till att sätta ett dropp.
Den som missade onsdagens arrangemang kan vara lugn. Den 14 januari håller Alströmergymnasiet ytterligare ett öppet hus.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.