2019-11-04 15:59Pressmeddelande

Ökat behov av fler familjehem i Alingsås

null

Antalet barn som behöver familjehem ökar och Alingsås kommun har ständigt behov av fler familjer som kan öppna upp sitt hem. På lördag den 9 november och lördag den 16 november klockan 11-15 kommer kommunens familjehemssekreterare att finnas på köpcentret Vimpeln, redo för att berätta mer och svara på frågor.

Att ta hand om ett barn i behov av en utsträckt hand är något alingsåsarna generellt sett är duktiga på och det finns ett sjuttiotal familjer runt omkring i kommunen som är med och hjälper till. Men de senaste åren har behovet vuxit och barn i olika åldrar ända upp till tonåren väntar just nu på att få komma till ett familjehem eller kontaktfamilj.

– Familjehem handlar om att kunna ta hand om ett barn där barnet av olika anledningar inte kan bo kvar i den ursprungliga familjen. Men man gör det i nära kontakt med oss och oftast även den ursprungliga familjen, säger familjehemssekreteraren Magnus Pettersson.

Familjehemssekreterarna i Alingsås kommun försöker hitta olika sätt att komma i kontakt med familjer som kan tänka sig ett meningsfullt uppdrag och välkomna ett barn hem till sig. Idag sker en del av informationsspridningen digitalt i form av olika kampanjer i sociala medier men där de också lägger lika stor vikt vid det verkliga mötet människor emellan och att finnas på ställen som kan uppfattas som mer avslappnat än sin vanliga arbetsplats. Sedan några år tillbaka har kommunens familjehemssekreterare stått på Vimpeln, Alingsås köpcenter, för att kunna möta familjer som kan tänka sig att öppna upp sitt hem och där tidigare bemötande på plats har varit positiv att de fortsätter att synas där.

– Vi tror steget ibland kan vara stort till att själva knalla in hos oss på socialkontoret och erbjuda sitt hem, och därför är vi synliga på Vimpeln för att helt enkelt sänka tröskeln till ett första samtal - och för att få ge mer information, att det kan bli ett första steg för intresserade att närma sig tanken på att göra den här typen av insats, menar Magnus Pettersson.

För såväl barnens, som familjehemmens skull ingår också en grundlig utbildning för att sätta sig in i vad det innebär att leva med ett familjehemsplacerat barn. Olika temakvällar under året för ytterligare fördjupning ingår dessutom.

– Det är allt från vad som är bra att tänka på, till hur det funkar med juridiska frågor. Jag skulle säga att man kan se sig själv som en del i ett team kring barnet när man går in i ett sånt här åtagande. Det viktigaste är att man har ett tryggt och stabilt liv med tid och engagemang för ett barn, säger Magnus.

Måste familjerna se ut på något speciellt sätt?

– Nej, familjer kan se olika ut. Det viktigaste är att familjens förutsättningar stämmer överens med barnens behov.

Finns det några särskilt akuta behov nu?
– Ja, vi har ett flertal barn som väntar på en familj. I den bästa av världar kan vi bygga upp en buffert med familjer som är redo att ta hand om ett barn också för framtida behov. Ibland är det inte alltid så, men vi är övertygade om att det finns fler familjer som vill göra en insats för ett väntande barn.

Är man intresserad av att veta mer vad det innebär att vara ett familjehem finns alltså Alingsås kommuns familjehemssekreterare på Vimpeln, Alingsås köpcenter, lördag den 9 november kl. 11-15 och lördag den 16 november kl. 11-15.


Kontakt:

Magnus Pettersson
Familjehemssekreterare
magnus.pettersson@alingsas.se
0322 - 61 69 38


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund