2019-02-01 16:01Pressmeddelande

Nytt undervisningsmaterial hjälper särskoleelever diskutera våld

null

”Ser du, hon drar henne i håret. Så får man ju inte göra”, säger läraren och pekar på en bild i en bok hon håller i handen. Eleven i rullstolen bredvid instämmer: ”Stopp! Jag bestämmer själv”, utbrister hon och tittar på bilden. Vi är i gymnasiesärskolans lokaler i Alströmergymnasiet i Alingsås, där de runt 35 eleverna och deras lärare tillsammans arbetar med bilder för att lära sig att sätta gränser och prata om våld.

Flera av lärarna har under ett års tid varit med och tagit fram material som kan användas i undervisningen på skolor runt om i landet när det gäller att lära elever med funktionsnedsättningar, särskilt de på gymnasiesärskolor, våldsbegreppet. För det kan vara svårt att förklara och prata om våld och övergrepp när man inte har orden, berättar lärarna. Då kan den bildkarta de tagit fram och som bland annat beskriver olika typer av våld, hjälpa.

     — Det handlar om att få eleverna att förstå att man har en egen vilja. Det är inte lätt för våra elever med det sociala spelet, säger Marie Björklund som är lärare på skolan.

     — Det kan till exempel handla om att förklara att det inte är okej om någon tar mig på rumpan. Eller att någon kanske tar i mig för hårt eller så kanske jag aldrig blir tillfrågad om vad jag vill ha att äta, berättar läraren Annika Edvardsson samtidigt som hon visar bilder som förklara var och en av dessa saker.

Mer våldsutsatta än andra

En del bilder visar sexuella situationer, på en annan bild syns en kram och ytterligare en visar hur någon får en klapp på axeln.

     — Vi vill göra eleverna medvetna om att man har personliga gränser och att de inte ska gå med på något de inte vill göra. Genom bilderna får man även möjlighet att berätta om saker som hänt, förklarar Marie Björklund.

Hon har tillsammans med kollegorna tagit fram det förebyggande bildmaterial som syns i boken på skrivbordet framför oss. Det hela är en del av det treåriga projektet ”Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld”. Ett projekt som drivits med medel från Arvsfonden. Förutom Alingsås kommun har flera organisationer deltagit, bland annat Barnahus Stockholm och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Bakgrunden till Bildsamt är att undersökningar visar att personer med funktionsnedsättningar löper ökad risk för att utsättas för våld och materialet som har tagits fram är tänkt att underlätta för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar att kommunicera kring detta.

Rollspel lär eleverna säga nej

På en stol framför eleverna i klassrummet sitter en kvinna. En annan tjej kommer fram och drar henne hårt i armen. Det gör ont och hon skriker: ”Aj!”. Eleverna tittar vaksamt. Deras lärare har just spelat upp en situation som klassen nu med hjälp av bilderna ska diskutera. Vad hände egentligen? Och hur kändes det? Lärarna och eleverna pekar på bilder i boken. Någon delar med sig av en självupplevd situation.

     — Flera av eleverna har själva varit med och tagit fram förslag till bilderna som används och vi har haft stor hjälp av eleverna. De tyckte det var spännande och har reagerat väldigt positivt på detta. De som går i min grupp har varit med på noterna och verkligen förstått budskapet, berättar Annika Edvardsson. 

"En mänsklig rättighet"

På gymnasiesärskolan på Alströmergymnasiet i Alingsås går runt 35 elever som är mellan 16 och 21 år gamla. Jag frågar en tjej med en stor, glittrande, röd jordgubbe på tröjan om vad hon tycker om lärarnas rollspel. ”Görbra”, konstaterar hon.

     — Det är en mänsklig rättighet att kunna göra sin röst hörd och sätta sina egna gränser, säger Annika Edvardsson.

     — Ja. Och det har varit fantastiskt roligt att få vara med i det här projektet, avslutar Annica Steneld som är rektor för gymnasiesärskolan.

Undervisningsmaterialet är gratis och kan laddas ner från bildsamt.se.

Kontakt:

Marie Björklund, lärare gymnasiesärskolan, marie.bjorklund@alingsas.se, 073-55 73 299.

Annika Edvardsson, lärare gymnasiesärskolan, annika.edvardsson@alingsas.se, 076-78 34 378. 


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Enhetschef näringsliv och utveckling, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.