2023-05-31 11:52Pressmeddelande

Nyinstiftat pris för mänskliga rättigheter

Händer med olika etnicitet på varandra

Den 1 juni öppnar nomineringsperioden för det nyinstiftade mänskliga rättighetspriset. Rådet för mänskliga rättigheter ligger bakom priset, och kommunstyrelsen avsätter 10 000 kronor till vinnaren.

Rådet för mänskliga rättigheter i Alingsås kommun består av 15 ledamöter, varav majoriteten är representanter från civilsamhället och fyra är utsedda av kommunstyrelsen. David Skoog är ordförande i rådet och berättar om bakgrunden till det nyinstiftade priset.

— Vi vill synliggöra goda exempel som görs av civilsamhället för att skapa inkludering och motverka utanförskap. I slutändan handlar det om att alla medborgare ska bli sedda och känna sig inkluderade och det är så klart en väldigt viktig fråga, säger David Skoog.

Från den 1 juni fram till 31 augusti kan vem som helt nominera en förening eller annan organisation som med sitt engagemang utfört en insats som främjat mänskliga rättigheter på lokal nivå eller i anslutning till Alingsås kommun. Politiker från kommunstyrelsen utgör juryn som efter sommaren utser en vinnare som prisas med en motivering och 10 000 kronor.

— Priset delas ut publikt på Kom Loss!-mässan i september så det blir en fin programpunkt, säger kommunens mänskliga rättighetsstrateg Robert Gustafsson.

David Skoog hoppas att både nomineringstiden och prisutdelningen ska ge ringar på vattnet.

— Många föreningar gör redan många bra saker inom det här området. Förhoppningsvis kan ännu fler börja fundera kring vad de gör och hur de kan utvecklas för att skapa en ännu mer inkluderande miljö i sin organisation. Prissumman är också så pass stor att den kan göra skillnad i en förening så vi hoppas på stort intresse från civilsamhället, avslutar han.Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

David Skoog
Ordförande i rådet för mänskliga rättigheter
David Skoog

Relaterad media