Tisdagen den 19 november öppnar Alingsås museums nya mini-utställning Ha, spara, ta tillvara, på våning tre. Temat är hållbarhet och utställningen visar hur och varför människor valde att reparera sina saker och hur vi idag konsumerar, värderar, sparar eller slänger.
- Idén kommer såklart från en av vår tids viktigaste frågor, hur vi kan spara jordens resurser genom återbruk, berättar Mikael Hammelev, ny utställningsproducent på Alingsås museum.
Ha, spara, ta tillvara belyser människors olika värdering av saker. Att ett föremål bedöms helt och funktionellt eller kanske trasigt, utdömt och omöjligt att reparera. I dagens samhälle ställs vi inför liknande frågor. Men på vilka sätt har synen på föremål och deras användning förändrats?
- Jag har kikat på det äldre Alingsås genom bland annat tidningsurklipp från arkivet där man kan spåra tendenser av vad man satte värde på, fortsätter Hammelev. Under sämre tider som exempelvis första världskriget annonserade man om borttappade kläder och skodon som kunde återfås mot erläggande av annonskostnader. Även knappar och exempelvis ett kopparlock till en kastrull var högt värderade saker man ville återfinna.
I en monter på utställningen kommer man till exempel att visa hur man återanvänder lump genom att finfördela de gamla textilierna till en massa för att göra papper av. Även fleece och återbruk av PET-flaskor tas upp.
- Sådant är spännande att ställa mot vår tid, avslutar Mikael Hammelev.
Under uppbyggnaden av den nya utställningen, 4/11- 18/11, håller plan tre stängt. Övriga delar av museet är öppet som vanligt.
Om Mikael Hammelev
Aktuell som: Ny utställningsproducent på Alingsås museum
Bakgrund: Filosofie doktor i kulturvård
Urval av tidigare anställningar: Enköpings museum, Upplandsmuseet, Ardtes (Arkitekturmuseet) i Stockholm.
Ålder: 48
Familj: Fru och två barn - 14 och 10 år
Bor: i Göteborg
Kontakt
Johan Edgren, Verksamhetschef kultur, turism & evenemang^
Tlf: 0322-616625, 0734-269525
Mail: johan.edgren@alingsas.se
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.