Alingsås kommun har tillsatt en turist- och evenemangschef. Det är Pierre Åkerström, tidigare chef för Kulturskolan, som axlar rollen och nu vill han få Alingsås att bubbla.
Han älskar god mat, friluftsliv, kultur och är en van evenemangsmänniska. En samling intressen som vävs samman i hans nya roll, där kultur-, mat- och naturturism ingår i hans uppdrag.
— Jag frågar mig hur vi tillsammans kan få kommunen att bubbla och hur vi kan dra nytta av det fantastiska som finns här! Turist-, evenemangs- och besöksnäringen är otroligt roliga och spännande frågor, som berör väldigt många.
Föll genast för kaféstaden
Att kommunen är en plats med ovanligt många tillgångar råder det enligt Pierre Åkerström inget tvivel om. Kanske är det ännu lättare att se när man som han är uppväxt i en annan del av landet. När han för närmare två decennier sedan lämnade Stockholm och flyttade till Västergötland så föll han genast för Alingsås.
— Redan innan jag började arbeta för kommunen så gjorde jag och familjen ofta utflykter hit över dagen eftersom det är så mysigt. Vi åt lunch, fikade och tittade i butikerna. Alingsås har mycket att erbjuda! Vi kan göra ännu mer för att belysa det.
”Vi ska duka upp smörgåsbordet”
Som turist- och evenemangschef i den nya förvaltningen Kultur- och utbildning kommer han inte att ha brist på arbetsuppgifter. Han pratar om vikten av att samverka, både inom kommunen och externt. Erfarenhet från att leda stora projekt har Pierre Åkerström sedan tidigare. Han har drivit en egen eventbyrå, som bland annat stod bakom SEB:s jubileumsshow vid Stockholms stadshus. Varit engagerad i Fryshuset i Stockholm och arbetat mycket med barn- och ungdomsprojekt. Jobbat med evenemang på Göteborg & Co. Varit med och utvecklat Kulturkalaset i Göteborg. Erfarenheten är stor. Idéerna är många.
— Det är otroligt många som dagligen passerar genom Alingsås via E20. Kanske kan man hitta ett spår för att få människor att i större utsträckning stanna till för att ta en fika i kaféstaden Alingsås. Då upptäcker de våra mysiga butiker och Nolhaga Parkbad. Vi dukar upp smörgåsbordet helt enkelt!
Frågor som engagerar även på ett privat plan
För den njutningslystne så finns mycket att tillgå i kaféstaden, både smakmässigt och visuellt, säger han. Anrika kaféer och vacker natur, med sjöar som lockar till båtliv. Alltsammans är sådant som Pierre uppskattar även privat.
— Jag älskar att vara ute och röra på mig, gärna via längdskidor, båt eller mountainbike. Sedan är jag väldigt intresserad av att uppleva nya smaker och jag njuter gärna av vällagad mat och olika kulturaktiviteter. Det här är områden där kommunen har mycket att erbjuda. Det är något vi skulle kunna arbeta ännu mer med och göra till något mycket speciellt! De frågor som ingår i mitt uppdrag som turist- och evenemangschef engagerar mig även privat. Det känns väldigt spännande och roligt!
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.