Sedan 1 juli har miljöskyddsnämnden rätt att vidta åtgärder mot serveringsställen som inte gör åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19.
— Det har nu kommit en ny lag men den har samma syfte och mål som tidigare bestämmelser vi haft under våren, det vill säga att minska trängseln och ha god hygien. Den nya lagen gäller bara kommersiella matställen och caféer och är begränsat till de som också erbjuder sittplatser inomhus eller utomhus, säger Helena Ingvarsson, chef på avdelning livsmedel och hälsa på miljöskyddskontoret.
Kommunen har under våren arbetat med tillsyn och dialog med serveringsställena. Det har visat sig att verksamheter som satsat på att glesa ut bord och stolar och sätta markeringar har gjort det lättare för gästerna att göra rätt. Det är också effektivt att ordna ett bra flöde i lokalen så att gästerna kan röra sig utan att behöva gå förbi varandra flera gånger när de ska beställa, ta mat och gå och sätta sig.
— Överlag har alla serveringsställen i kommunen gjort bra åtgärder hittills. Vi ser att varje ställe har sina förutsättningar, både vad gäller lokal och antal gäster och därför blir inte lösningarna exakt lika överallt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det ska vara minst en meter mellan olika sällskap. Det är en bra riktlinje som vi ser att alla ska kunna uppfylla. Men, vi behöver också var och en fortsatt tänka oss för så att vi inte på eget initiativ möblerar om eller glömmer bort att visa hänsyn till övriga gäster, säger Helena Ingvarsson.
I den nya lagen är det ett krav på att ha handsprit eller möjlighet att tvätta händerna samt att ha skyltar för att påminna oss alla om att hålla avstånd till varandra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att begränsa antalet personer i lokalen eller på uteserveringen när det blir hårt tryck.
Skillnaden med den nya lagen är att kommunen nu har hela ansvaret. Tidigare kunde bara smittskyddsläkaren fatta beslut om åtgärder när miljöskyddskontoret gjort kontroller. Miljöskyddskontoret gör fortsatt kontrollerna och miljöskyddsnämnden kan fatta beslut om åtgärder och eventuellt vite, men också i värsta fall, att stänga en verksamhet om det är mycket stor risk för smittspridning.
— Miljöskyddskontoret kommer att vara ute på kontroller hela sommaren. Vi kommer främst att inrikta oss på verksamheter där vi ser störst risker för trängsel när det är varmt och semestertider, avslutar Helena Ingvarsson.
Kontakt
Helena Ingvarsson, chef på avdelning livsmedel och hälsa, 0322-61 65 56.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.