2019-11-07 10:55Pressmeddelande

Magisk kulturskatt återinvigs efter omfattande renovering

null

En kulturskatt har fått nytt liv. Det är instrumentens rolls royce, en speciell och enligt sakkunniga extraordinär flygel, som nu har renoverats och blivit som ny. Det exklusiva instrumentet har i dagarna kommit hem till Alströmerteatern i Alingsås.

Med en näst intill magisk klang fyller ljudet från den gamla flygeln salen. Pianostämmaren och musikläraren Thomas Hagby låter fingrarna smeka tangenterna och när han spelat klart talar han kärleksfullt om instrumentet.

     — Det är något enastående för hela musiksektorn att ha ett sådant här instrument! Man kan inte önska sig bättre! Tänk att sätta en elev framför det här monstret... Jag tror inte att eleverna riktigt kan fatta upplevelsen och storheten förrän de spelar. Det här innebär samma känsla för en musiker som för en bilälskare som kör en jättefräck sportbil! Så flygeln är verkligen ett privilegium för musikeleverna och för oss lärare.

50 år gammal - nu som ny

Priset för en liknande flygel skulle idag ligga på runt miljonen berättar Thomas Hagby, som konstaterar att tiderna och prioriteringarna har förändrats. Ett halvt sekel har hunnit passera sedan flygeln först köptes in samtidigt som kyrkor, konserthus och folkets hus runt om i landet gjorde liknande investeringar. Men på många håll har flyglarna fallit i glömska och tidens tand satt svåra spår.

     — Folk tar inte hand om grejerna. Men här på Alströmergymnasiet har man insett värdet av flygeln och efter renoveringen är den som ny. När vi tar hand om de här otroliga hantverken kan de få en mycket lång livslängd. Det är så fantastiskt och det överlever alla datainköp vi gör med många, många år. Det är extremt ekonomiskt att göra på det sättet!

Från borrhål till nyskick

På torsdag ska flygelns reinkarnation firas. Instrumentet ska officiellt återinvigas av en av gymnasiets musikelever och alla som vill är välkomna för att fira. På plats kommer förutom skolpersonal bland annat en representant från Sparbanksstiftelsen att finnas. Sparbanksstiftelsen har efter initiativ från medarbetare vid gymnasiet bekostat den senaste renoveringen för närmare 90 000 kronor berättar Pär Hellsten som är administrativ chef på kultur- och utbildningsförvaltningen i Alingsås.

     — Under många, många år har man talat om att något behövde göras åt flygeln. Både invändigt för ljudet och så hade den borrhål och annat. Den såg förskräcklig ut. Nu kommer den att kunna användas både av verksamheten och när vi har andra typer av föreställningar här på Alströmerteatern.

     — Det finns så mycket att säga om det här instrumentet. Det är ett stort instrument med ett otroligt ljud, byggt för ett konserthus! Det är ett fantastiskt hantverksjobb som har utförts vid renoveringen. Det gamla instrumentet ser nytt ut, konstaterar Thomas Hagby.

Media hälsas välkomna att delta vid den ljudliga återinvigningen av flygeln torsdag den 14 november klockan 11-12 i Alströmerteatern i Alingsås.Kontakt:
Thomas Hagby, musiklärare vid Alströmergymnasiet, thomas.hagby@alingsas.se, 070-75 32 641
Pär Hellsten, administrativ chef på kultur- och utbildningsförvaltningen, par.hellsten@alingsas.se, 0322-61 65 63.
Kjell Hemmingsson, rektor vid Alströmergymnasiet, kjell.hemmingsson@alingsas.se, 0322-61 65 23.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund